Slöetjes wel, Beliën niet naar Final Four

17Lonneke2

VoV, 06-04-2017. 6:11 uur. Nadat op dinsdagavond Eczacibasi Vitra Istanbul zich had geplaatst voor de Final Four van de Champions League, en Maret Balkenstein – Grothues dit eindtoernooi met Fenerbahce aan haar neus voorbij zag gaan, was het gisteravond de beurt aan Lonneke Sloetjes (met VakifBank) en Yvon Beliën (met Modena) om  te proberen het Final Four ticket binnen te halen. VakifBank had de eerste wedstrijd met 1-3 van Voléro Zürich gewonnen, Modena verloor de eerste ontmoeting thuis met 0-3 van Dynamo Moskou.

Net als in Zürich had VakifBank een set nodig om in het winnend ritme te komen. De teams gingen gelijk op, waarbij na de tweede technische time out in de eerste set VakifBank een aantal keren een achterstand moest goedmaken. Bij 21-23, een blokpunt van Foluke Akinradewo op Lonneke, ging Guidetti de time out in, na de foutserve voor 22-24 was er opnieuw een Turkse time out. Akinradewo blokkeerde de 22-25 tegen de vloer voor de 0-1 stand.

In de tweede set sloeg VakifBank een 5-9 achterstand van de borden, Lonneke Sloetjes en Zhu Ting timmerden de ballen er meedogenloos in. De achterstand bedroeg bij 14-15 nog één puntje, na de 19-18 scoorde Lonneke een aantal keren en blokkeerde Kubra Akman de 22-18 raak.  Voléro kwam terug tot aan 23-21. Lonneke en Zhu maakten de set uit en brachten de stand op 1-1.

Vakifbank had nog één setje nodig voor plaatsing en knalde in de derde set meteen naar 8-3. Dit om misverstanden omtrent hun ambities te voorkomen. Voléro verzette zich heftig, kwam tot 10-9 terug, maar zag de thuisploeg toen naar 16-9 weg demarreren. Het gaatje was geslagen, bleef bij 20-13 heel ruim en via Kimberly Hill, die het laatste punt in de set voor haar rekening nam werd het 2-1 in sets en was het ticket binnen.

Voor de statistieken. Vakifbank won de vierde set met 25-22.  Zhu Ting scoorde 21 keer, Lonneke Slöetjes kwam op totaal 18 punten. Bij Zürich haalde Olesia Rykhliuk hetzelfde aantal. Met 73 om 64 eigen scores en een foutenlast van 20 om 24 was VakifBank twee keer de beter scorende ploeg.

Yvon Beliën heeft met Modena in Moskou niet kunnen verrassen tegen Dinamo. Net als de eerste wedstrijd werd het opnieuw een 3-0 nederlaag, nu via de setstanden 25-20, 25-19 en 25-21.  De thuisploeg pakte meteen in de eerste set via een 4-0 voorsprong het initiatief en stond dat niet meer af. Het verschil bleef steeds om de vier a vijf punten schommelen totdat Yana Shcherban de set afmaakte.

Ook in de tweede set nam Moskou vlot een ruime voorsprong (8-2) en gaf Modena in het verdere verloop van de set weinig kans op een stunt. Yvon Beliën scoorde nog wel de 15-11 en blokkeerde de 23-19 raak, maar al met al was het niet goed genoeg om Dinamo al in deze set uit de Final Four te houden.

Voor de statistieken, na 21-20 in de derde set maakte de thuisploeg de set met 25-21 uit. Nataliya Goncharova werd met 15 punten topscorer van de partij, Yvon Beliën maakte 7 punten.

Voor de Final Four in Treviso  hebben zich dus geplaatst Conegliano (met Robin de Kruijf) als organiserende vereniging, Eczacibasi Vitra Istanbul, VakifBank Istanbul (met Lonneke Slöetjes) en Dinamo Moskou. In de halve finale april staan de twee Turkse ploegen tegenover elkaar en speelt Conegliano dus tegen Dinamo.