Somas Activia geen kans tegen Apollo 8

VoV, 20-11-2023. 11:30 uur. De wedstrijd tussen Apollo 8 (Borne) en Somas Activia werd nooit een wedstrijd. Ondanks het feit dat iedere set een voorsprong werd behaald kwamen de dames uit Sint Anthonis nooit in de buurt van een verrassing.

De eerste set met Bregje Wijnhoven als spelverdeler en Dani Josephs als passer loper begon gelijkwaardig. Al snel werd duidelijk dat de service aan beide kant het bepalende wapen was. Wat dat betreft waren de partijen gelijkwaardig. Via 1-2 en 6-7 namen de dames van Apollo een kleine voorsprong: 11-9. Enkele directe passfouten brachten de dames uit Borne op 15-11. Maar Somas Activia blijft een vechtploeg en knokte zich terug naar 16-15. Somas Activia slaagde er niet meer in om te scoren. Wissels leverden geen resultaat meer op en Apollo 8 haalde de eerste set eenvoudig binnen: 25-19.

Tactisch plan: Met Ellen Willems als libero probeerde Somas Activia wat meer rust in de pass te realiseren. Dat was een verbetering in het spel en Somas Activia was in staat meer weerstand te bieden. Passend was er meer controle en met Dani Josephs in de hoofdrol werd het via 4-4 en 7-7 13-14. Een dubbele wissel op 15-14 met Isis Neeskens als spelverdeler en Eline Peeters als aanvaller hield de ploegen dichtbij elkaar: 17-16.

Het tactische plan van Somas Activia werkte en Jody Selten scoorde met bekeken aanvallen. De blokkade van Apollo moest zich aanpassen aan het spel van Somas Activia en de buitenaanvallers kregen daardoor de ruimte. Echter een vervolg was er niet. De aanvallers hadden moeite om de bal bij de sterke verdedigende dames van Apollo aan de grond te krijgen. Apollo kon wel scoren en haalde ook de 2e set eenvoudig binnen: 25-20.

Midden aanval: In de 3e set stond Jil Lamers in de basisopstelling. Aanvallend kon er wat meer druk gezet worden en de start van de set was gelijkwaardig. Wel werd duidelijk dat er te weinig druk vanuit de midvoors kwam waardoor de buitenaanvallers een lastige opdracht hadden. In de beginfase ging dat nog prima. Via 6-6 en 9-9 wisten de dames uit Sint Anthonis bij te blijven. Maar het kwaliteitsverschil kwam als snel weer bovendrijven. Door het gemis van druk vanuit midvoor nam Apollo een voorsprong en gaf die niet meer af. Via 11-9, 19-14 en 22-17 leverde Somas Activia te weinig om het Apollo lastig te maken. De set en wedstrijd ging dan ook verloren: 25-19 en 3-0.

Kansloze missie: Al met al was het een kansloze missie. Tegen dit kaliber tegenstanders moet Somas Activia het uiterste van hun kunnen weten op te roepen. Dat lukte nu niet en dan komt het aan op individuele klasse. Vanaf alle posities moeten we dan 100% leveren en dat was zondag zeker niet het geval.

Komende zaterdag volgt eenzelfde soort wedstrijd. Een ploeg die in de basis beter is. Somas Activia moet daar haar sterke punten tegenover gaan zetten om een volgende nederlaag te voorkomen.

gh @ VoV, verslag van Paul Kempen, Somas Activia. Foto Activia en Rudy van ’t Rood.