Spelregels beachvolleybal bijgewerkt
VoV, 03-05-2017. 6:00 uur. Zaterdag 6 mei 2017 start het beachseizoen weer. Vanuit het project “Spelplezier” van de Nevobo is een aantal spelregels gewijzigd en versoepeld voor het nieuwe seizoen. Begin 2017 is gevraagd welke elementen aangepast zouden kunnen worden om het spelplezier in het beachvolleybal te vergroten. Daarbij zijn we gebonden aan het volgende kader:
*In de Eredivisie moeten de regels gelijk zijn aan de CEV.
*Vanwege wekelijkse promotie / degradatie tussen Eredivisie en 1e divisie zijn grote verschillen niet wenselijk.
Er zijn zo’n 40 suggesties ontvangen. Hiervan zijn er 10 die over spelregels en interpretaties gaan. Deze zijn besproken in de taakgroep Spelregels en daarvan zijn er 8 daadwerkelijk toegepast. De overige suggesties hebben te maken met competitiezaken en zijn aan de betreffende afdeling overgedragen.
De nieuwste Spelregels beachvolleybal zijn via http://www.nevobo.nl te downloaden. Daarnaast is ook de Handleiding en Instructie Arbitrage beachvolleybal (HIAB) gepubliceerd. Deze bevat extra interpretaties van de spelregels. Belangrijk voor de arbiters maar uiteraard ook nuttig voor spelers en speelsters. Beide versies zijn gebaseerd op de spelregels en instructies van de FIVB en CEV.
Hieronder een kort overzicht van de belangrijkste wijzigingen voor het seizoen 2017:
*In de Eredivisie en tijdens het NK Senioren wordt het protest opnieuw ingevoerd. Scheidsrechters hebben instructie ontvangen om bij misbruik hiervan vrij snel een maatregel wegens spelophouden op te leggen.
*Het dragen van onderkleding wordt makkelijker toegestaan. Voor centercourt en TV-wedstrijden blijven de strenge regels van kracht, daarbuiten mag er sneller onderkleding gedragen worden.
*Tijdens de eerste 4 competitieweekeinden wordt er in de 1e divisie een experiment gedaan met een BMP-challenge. Dat wil zeggen dat teams 1x per set het recht krijgen om een scheidsrechter te vragen de balafdruk te beoordelen. Meer informatie in de HIAB.
*In de 1e divisie en lager wordt de procedure bij een MTO afgeschaft i.v.m. het ontbreken van toereikende faciliteiten. Het recht op een medische time-out blijft uiteraard bestaan, maar niet meer volgens een strikte procedure afgehandeld. De hoofdscheidsrechter bepaalt welke procedure er wordt gevolgd.
*In de 1e divisie en lager mogen beide spelers met de scheidsrechter praten en een time-out aanvragen. Er mag maximaal 1 speler per team bij de scheidsrechter staan om met hem te praten. (Indien dit leidt tot onwenselijke situaties zal de scheidsrechter optreden en we behouden ons het recht voor deze mogelijkheid met onmiddellijke ingang weer af te schaffen).
*Indien beide teams duidelijk aangeven geen behoefte aan een TTO hebben, dan is de scheidsrechter gerechtigd direct door te spelen.
Eventuele vragen over de spelregels kunnen worden gesteld via arbitrage@nevobo.nl. Andere suggesties voor meer spelplezier kunnen nog steeds ingezonden worden naar spelplezier@nevobo.nl en zullen in aanloop naar het volgende seizoen beoordeeld worden.
gh @ VoV, bron Nevobo. Foto FIVB.