SSS na eigen winst en verlies VC Limax koploper

VoV, 08-01-2023. 6:38 uur. Door zelf met 3-0 te winnen van TTP en de 3-1 nederlaag van VC Limax bij Lycurgus is SSS Barneveld de nieuwe koploper in de Eredivisie heren.

SSS Barneveld slaagde niet de setpoints op 24-22 in de eerste set te verzilveren, dat lukte pas bij 25-24. In de tweede doorgang leek de serie van 11-10 naar 15-10 beslissend, TTP kwam echter bij 21-21 weer op gelijke hoogte, kreeg toen echter vier punten achter elkaar tegen. In de derde set was de serie van 11-8 naar 16-8 beslissend voor de 25-16 zege.

Lycurgus maakte gisteravond een einde aan de overwinningsreeks van VC Limax. De Limburgse ploeg won hun laatste acht wedstrijden in 2022, maar moest in het openingsduel van 2023 verlies incasseren. Via 25-19, 25-22, 22-25 en 25-14 speelde Lycurgus een overtuigende wedstrijd en won dik verdiend. Behoudens een dipje aan het begin van de derde set kwam de ploeg van coach Arjan Taaij geen moment in de problemen en liet de Limburgers niet in de wedstrijd komen.

De meeste facetten van het spel waren meer dan voldoende verzorgd en dat was voor de ruim vierhonderd toeschouwers een prettige constatering. Het spel van Lycurgus was in fases superieur of het nu een harde knal, een tipbal of een strakke blokkering was. Daardoor was van een echt spannende wedstrijd maar heel zelden sprake. (Zie ook het separate verslag op VoV)

Een overwinning was er ook voor Sliedrecht Sport. Zij wonnen in vier sets van Prima Donna Kaas Huizen via de setstanden 25-20, 25-23, 21-25 en 25-19. De gasten uit Huizen kenden een sterke serie aan het eind van set twee, die bracht hen van 23-16 achter naar de gelijke 23-23 stand, waarna alsnog werd verloren. In de derde set zetten zij het goed spel voort en namen een 5-9 en 9-16 voorsprong. Met 21-25 hielden ze de wedstrijd spannend. Dat lukte daarna in de vierde set niet meer. Sliedrecht maakte na 18-17 het beslissende marge voor de 3-1 zege.

Sliedrecht maakte het verschil aanvallend met een 55 om 40 eigen score. Youri Ebbelaar van de thuisploeg werd met 20 punten topscorer.

VCN was de verrassende winnaar in het duel tegen het hoger gerangschikte Taurus. In de eerste drie sets was er steeds een ruime winst, twee keer voor VCN en één keer voor Taurus. Die sets werden met 14-25, 25-15 en 17-25 beslist. Taurus kon met 25-22 de tiebreak afdwingen, kwam daarin na een 5-10 achterstand nog terug naar 11-13, maar slaagde er niet in om VCN van de winst af te houden (Zie ook het separate verslag op VoV)

Bij VCN scoorden Cain van Hal en Koen Herrebout 16 keer. Sharif Gabriel bleef er eentje bij zijn collega’s achter. Jorg de Waard van Taurus kwam tot 14 treffers. VCN had met 55 om 70 eigen punten een duidelijk voordeel, maar gaf met 16 om 20 foutserves en 12 om 17 aanvallende fouten daarvan ook veel weer weg.

Orion won thuis met 3-0 van VoCASA. Via de setstanden 25-21, 25-19 en 25-22. VoCASA had de betere score op de serve (3 om 4 aces) en blokkeerde ook meer punten op het scorebord (4 om 6). Kwam echter aanvallend veel tekort (46 om 29) om die voordelen te verzilveren. Samuli Kaislosalo werd met 18 treffers de topscorer van de partij.