Stam/ Schoon naar kwartfinale op het EK

VoV, 16-08-2024. 17:31 uur. Van de vier aan de start verschenen Nederlandse damesduo’s bij het EK waren Mila Konink/ Desy Poiesz en Brecht Piersma/ Wies Bekhuis uitgeschakeld in de Round of 24 , de tussenronde voor de achtste finales. Katja Stam/ Raïsa Schoon en Kirsten Bröring/ Emi van Driel waren wel tot de laatste zestien doorgedrongen via winst in de Round of 24.

Katja Stam en Raïsa Schoon troffen in de achtste finale weer op Maryna Hladun  en Tetiana Lazarenko uit Oekraïne, het duo dat hen in de eerste poulewedstrijd met 2-1 het nakijken had gegeven. Tijd voor revanche dus. En die kwam er ook, in twee sets.

De scores per periode tussen de veldwissels waren 2/5, 4/3, 3/4, 3/4, 4/3 en 2/2 in de eerste set en dus 18-21. Raïsa Schoon serveerde tot aan de technische time out drie aces, Oekraïne kwam van 4-8 terug naar 8-8, een punt van Schoon en twee van Stam maakten 8-11, bij 9-12 was er de verplichte pauze. Na de pauze liep het NL-duo uit naar 12-16, Oekraïne gaf daarna middels foutserves een aantal punten weg tot aan 16-19, Raïsa Schoon sloeg Nederland vervolgens naar de 18-21 setzege.

In de tweede set waren de scores tussen de veldwissels 4/3, 2/5, 3/4, 4/3, 3/4 en 1/ 2 en dus werd het 17-21. Oekraïne kwam met 5-3 voor, keek echter na drie scores van Katja Stam tegen een 6-8 achterstand aan. Ze bleven de hele set in de achtervolging, bij 9-12 werd verplicht gerust en na die pauze kwam er even een opleving (11-12, 12-13) en bij 15-16 nam Nederland de time out op. Dat deed Oekraïne even later bij 15-18. Na 17-19 maakte Stam het matchpoint dat met een ace werd verzilverd voor de 17-21 en de 0-2, waarmee de nederlaag in de poulefase op een sportieve manier rechtgezet was.

In de kwartfinale spelen Stam/ Schoon vanavond tegen het Zwitserse duo Bobner/ Vergé-Depré.

Kirsten Bröring en Emi van Driel hadden Barbara Hermannova en Marie-Sara Stochlova uit Tsjechië als tegenstander geloot. Dit duo had in de poulefase Konink/ Poiesz met 2-0 verslagen.

Zowel in de eerste als de tweede set had het Nederlandse duo de beste start, in beide sets kwamen ze met 1-4 voor, maar die voorsprong was in de eerste bij 4-4 en in de tweede bij 5-5 ook weer van de borden.

Bröring/ van Driel namen daarna in de eerste set een 4-7 voorsprong door o.a. een ace van Emi van Driel en een rake smash van Kirsten Bröring, maar de tegenstander had het antwoord paraat (7-7) en vervolgens ging het heel lang in de set gelijk op. Het werd 14-14, 16-16 en 19-19. De set ging daarna met 21-19 naar Tsjechië.

De tweede set was minder spannend. Na de 5-5 en de 7-7 bij de tweede veldwissel liep Tsjechië uit naar 12-9 bij de technische time out. Na die pauze scoorden ze een serie van vier punten voor de 16-9 stand voordat Kirsten Bröring de serve terug kon halen (16-10). Daarna was het verschil te groot en ondanks verwoede pogingen van het NL-duo om de nederlaag af te wenden slaagden ze niet. Tsjechië gaf niks meer weg en via 18-12 werd het 21-13 en dus 2-0. Tsjechië gaat dus door naar de kwartfinale, voor Bröring/ van Driel zit het EK erop.