Stunt Japan, Duitsland wint, verlies Servië en Thailand

VoV, 16-05-2024. 5:21 uur. Oranje had gisteren een vrije dag, kon zich gaan voorbereiden op de loodzware partij tegen Turkije, dat op de FIVB-ranglijst de eerste plaats bezet en het Olympisch ticket al in bezit heeft. En konden de wedstrijd van deze tegenstander tegen Japan bekijken en analyseren. In Antalya en Rio de Janeiro werd de tweede ronde van de eerste week gespeeld.

Antalya:

Frankrijk vs. Duitsland was in de eerste en derde set spannend, ook al was Duitsland de betere ploeg. Frankrijk kon echter aanklampen en bleef goed volgen in de eerste set. Tot 20-20 ging het gelijk op, Lena Alsmeier zette onze Oosterburen op 23-20, na de time out op die stand scoorden Frankrijk en Duitsland side out punten. Op 24-22 kon Alsmeier met haar zesde punt in de set de winst voor Duitsland binnenhalen.

In set twee serveerde Camilla Weitzel Duitsland van 13-9, die vier punten verschil stonden er al bij 5-1, in één ruk naar 21-9. Frankrijk kon verlies op 24-11 drie keer uitstellen, maar bij 24-14 was het opnieuw Lena Alsmeijer die het beslissende punt maakte.

Frankrijk herstelde zich knap in de derde set na een 6-2 en 9-5 achterstand. Met een 1 om 8 score bogen ze de stand om naar 10-13 en bleven tot 16-20 ruim aan de leiding. Na 20-22 scoorde Lena Kindermann, die met 17 punten topscorer werd bij Duitsland de 22-22, en na een Frans kadootje en scores van Weitzel en Cekulaev pakte de ploeg van Alexander Waibl de set met 25-22 en de wedstrijd dus met 3-0.

Japan vs. Turkije was een prachtig gevecht met een stuntend Japans team, dat zich niets aantrok van de aanmoedigingen van de volle tribunes voor de thuisploeg. Japan speelde vooral in de eerste twee sets en de tiebreak een prima partij, met snel spel en geweldige verdedigende acties.

Bij 14-11 en 20-15 ging Turkije in de eerste set de time out in, Japan deed dat bij 21-19 en 22-21. Na de 24-23 konden ze de set bij eerste gelegenheid voor zich beslissen. In set twee had Japan een vliegende start (7-2, 11-4, 16-10),  maar had bij 17-17 de voorsprong verspeeld, mede door een vlot scorende Karakurt,  die Vargas was komen vervangen. De 19-21 achterstand werd echter met één serie veranderd in 25-21 en 2-0 in sets.

De derde en vierde set waren voor Turkije. In de derde bogen ze een 20-18 achterstand om in een 21-22 voorsprong. Vargas maakte de beslissende laatste punten voor de 23-25 winst. De vierde set ging met overmacht naar de thuisploeg. Tussenstanden 2-9, 4-13, 10-20. Japan herstelde zich enigszins (16-21), de achterstand was echter te groot om nog succes te hebben en na 20-25 moest de tiebreak de beslissing brengen.

Daarin had Turkije de betere start (0-3), maar sloeg Japan zich via 4-3 naar een 10-5 voorsprong. En via 12-9 wonnen ze met 15-10. Koga van Japan werd met 31 punten topscorer.

Rio de Janeiro

USA vs. Thailand eindigde in een 3-1 voor USA via de setstanden 25-22, 19-25, 25-12 en 25-18. Na twee gelijk opgaande sets kon USA het verschil maken met duidelijke setwinsten. Vooral blokkerend (12 om 1 punt) en serverend (8 om 4 aces) waren ze ruim in het voordeel. Bij USA ontbraken de ‘Italiaanse Amerikanen’, de speelsters die onlangs nog bij Conegliano vs. Volley Milano in de Champions League finale stonden. M. Skinner werd met 19 punten topscorer.

Servië vs. Dominicaanse Republiek werd een 1-3 zege voor de Dominicaanse Republiek. Servië speelde zonder Boskovic, Ognjenovic, Bursa en Stevanovic, die allen deze VNL aan zich voorbij laten gaan.

Beide teams hebben hun OS-ticket al op zak, dus de inzet daarvoor was er niet. De Dom. Republiek pakte in de eerste set na 15-18 een serie van drie punten en maakte na 18-21 de set in een keer uit. In set twee ging het initiatief na 8-9 naar de Dominicaanse Republiek (10-15, 14-20) en via 17-25 kwamen ze op een 0-2 voorsprong in sets.

Servië kon de derde set met 25-21 voor zich beslissen, de 18-19 achterstand bogen ze om naar 23-19 voor en sloten met 25-21 af. In de vierde set was de Dominicaanse Republiek weer aan zet. Na 6-6 liepen ze uit naar 6-11 en 10-17 om met 20-25 de wedstrijd te winnen. Pena Isabel werd met 18 treffers topscorer.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s  VNL/ FIVB.