Succesvolle revanche voor Set-Up ‘65

150329 SUvsEurosped

In Ootmarsum stonden gisteravond de Twentse Eredivisionisten Springendal Set-Up ’65 en Eurosped TVT voor de vierde keer in dit seizoen tegenover elkaar. Van de voorgaande drie keer had Set-Up er twee met 3-2 gewonnen en één, de bekerfinale,  met 3-1 verloren. Dat verlies dateerde van 14 dagen geleden, lag nog vers in het geheugen en moest ‘gewroken’ worden. De tribunes in de zaal zaten vol, ook de staanplaatsen waren goed bezet en op de derde rij, achter het glas op de tafels in de kantine, had ook menig fan een plaatsje gevonden.

Eurosped moest het zonder haar diagonaal Lea van Rooijen doen, zij was ziek thuisgebleven. Verder stuurden Brahim Abchir en Jan Berendsen de volgende teams het veld in. Op spelverdeling Jiska Kamphuis en Rochelle Wopereis, op diagonaal Carmen Oude Luttikhuis en Fabiënne Coenders, het liberoshirt droegen bij Set-Up Jorinda Kremer en Marloes Hesselink, bij Eurosped was dat Daniëlle Nouwen. Op mid stonden Carlijn Koebrugge en Loes Engbers – Hollink tegenover Jeanine Stoeten en Eline Gommans en de passer loper posities werden aan Ootmarsumse kant ingenomen door Ilse en Kirsten Oude Luttikhuis, bij Eurosped stonden daar Judith Kamphuis en Nicole Oude Luttikhuis. Na de toss, het voorstellen van de arbiters, lijnrechters en zo’n vijftien keer ‘prettige wedstrijd’ door het net kon het dan eindelijk om 20:00 uur beginnen.

Eurosped had de betere start, ze kwamen wel met 3-2 achter, maar hadden dat vlot naar een 4-7 voorsprong omgezet. Met de nodige ‘noaberhulp’ van Set-Up, drie keer achter elkaar werd de Ootmarsumse aanval uitgeslagen en toen Judith Kamphuis vervolgens de aanval van Carmen Oude Luttikhuis met een kill – block in een Eurosped punt veranderde vond Brahim Abchir het bij 4-7 mooi geweest, hij haalde zijn ploeg naar de kant. Carmen scoorde na de pauze (5-7), twee keer Jeanine Stoeten, een snelle midaanval en een ace, maakten er 5-9 van.

De drie volgende punten gingen in het kader van ‘hulp voor hulp’ naar Set-Up, slordig spel van Eurosped leverde Set-Up de 8-9 tussenstand op. Een Kamphuis blokt Kamphuis score, in casu Jiska vs Judith, maakte gelijk, de ace van Kirsten Oude Luttikhuis bracht Set-Up weer aan de leiding. Jan Berendsen verzamelde de ploeg aan de zijlijn rondom zich en de 10-9 werd 10-11, 12-11 en 13-12. Op die stand kwam Jiska Kamphuis aan serve.

Zij sloeg het gaatje naar 17-12, Eurosped had het moeilijk,  kreeg een ace en een blokpunt tegen en maakte aanvallende fouten. Jan Berendsen greep bij 17-11 in, Nicole Oude Luttikhuis werd vervangen door Daphne Knijff en na de time out bij 17-12 haalde zij de serve terug. Eline Gommans serveerde een ace en bij 17-14 zag het er ineens weer heel wat beter uit.  De foutserve en een mislukte omloopbal, in het net, maakten het verschil weer vijf punten.

Ook bij Set-Up lukte niet elke opslag, de 19-15 bijvoorbeeld was een foutserve. Toen Eurosped op 19-17 kwam haalde Brahim zijn ploeg voor de tweede keer naar de kant, zonder direct succes, de 20-20 stand opende voor beide teams perspectief op setwinst. Na de 21-22 tussenstand kwam de thuisploeg bij 24-23 op setpoint, Daphne Knijff sloeg het van de borden. Eurosped kwam bij 24-25 op setpoint, dat sloeg Kirsten Oude Luttikhuis van de borden. Loes Engbers – Hollink was daarna attent aan het net (26-25) en de twaalfde score van Eurosped in deze set voor Set-Up was een dure (27-25)

Scores in de eerste set: Aanval 9 / 11, blok 4/3 , aces 2/3 en foutenlast 8/12.

In de tweede set ging het aanvankelijk gelijk op met eerst Set-Up aan de leiding (4-2) en daarna Eurosped (4-5). Loes Engbers – Hollink serveerde het gaatje naar 8-5 en in het verdere verloop nam de thuisploeg steeds iets meer afstand. Bij 10-6 waren het vier punten, bij 15-10 vijf en bij 17-11 zes. Vooral Ilse Oude Luttikhuis had het vizier scherp staan in die periode, zowel aanvallend als serverend en ook een blokpuntje pakte ze nog mee.

Waar waren we gebleven? Bij zes verschil op de stand van 17-11. De 20-13 en 21-14 leverden na enig rekenwerk weer een puntje meer verschil op. Maar zo langzaam als afstand werd genomen vanaf 8-5 tot 21-14, zo snel leek het verschil ongedaan gemaakt te worden. Als sneeuw voor de zon slonk de voorsprong toen Fabiënne Coenders door Judith Kamphuis aan de opslag kwam. Wat Kirsten eerder voor Set-Up had, had Judith nu voor Eurosped, het vizier op scherp staan. Zij scoorde het 14de, 15de, 16de en 18de punt voor haar ploeg. Het kill – block van Eline Gommans bracht Eurosped bij 21-19 op twee punten afstand.

Drie keer achter elkaar ging het daarna mis aan Almelose kant. De foutserve, de in het net en de over het net maar buiten het veld geslagen aanvallenmaaktener 24-19 van. Ilse Oude Luttikhuis gaf de beslissende klap voor 25-19.

Teamscores in de tweede set: Aanval 12/9, blok 2/3 , aces 4/0 en foutenlast 7/7.

‘Do or die’ daar kwam het in de derde set voor Eurosped op neer. De set winnen of de wedstrijd was verloren. En het leek er heel erg op dat het laatste snel zou gaan gebeuren. Ilse Oude Luttikhuis kwam bij 3-3 aan de opslag en bezorgde Eurosped veel problemen in de pass lijn. De Almeloërs kwamen niet meer aan aanvallen toe, terwijl Set-Up de ene na de andere bal erin rammelde. Antoinette Posthuma, voor Carmen Oude Luttikhuis begonnen in deze set, scoorde er een paar, ook Loes Engbers – Hollink liet zich niet onbetuigd. Na de foutserve van Ilse stond het 9-4. Als Eurosped nog iets van plan was, moesten ze dat snel doen, anders hoefde het niet meer.

En ze waren nog terdege wat van plan. Opgeven kan altijd nog, een gezamenlijke inspanning met opnieuw veel scores van Judith Kamphuis bracht hen puntje voor puntje dichterbij. Nicole Oude Luttikhuis sloeg een gelijke stand op de borden bij 13-13 en 14-14, het ace van Eline Gommans bracht Eurosped aan de leiding. De strijd lag weer open. En het bleef gelijk opgaan tot 18-19. Een lange rally werd door Kirsten Oude Luttikhuis meedogenloos beëindigd, alsof ze wilde aangeven ‘nu is het genoeg geweest, basta’. En daarmee bracht ze de stand op 19-19, haar zus Ilse ging serveren. En dan weet je het wel. ‘Ik had nog zo gezegd geen bommetje’ helpt niet. Een bikkelharde ‘dankjewel’ score van Ilse Kamphuis en een knallend kill – block van haar zorgden voor 22-19, Set-Up leek op rozen te zitten.

Ook bij 23-20 leek dat nog zo, bij de 23-21, score van Judith Kamphuis, prikten de doornen iets door de shorts heen, na de blokpunten van Fabiënne Coenders en Nicole Oude Luttikhuis voor 23-23 staken ze gewoon. Die doornen van die rozen waarop Set-Up leek te zitten, bedoelen we. Loes Engbers-Hollink zette Set-Up bij 24-23 op matchpoint. Nicole Oude Luttikhuis maakte het ongedaan. De Set-Up foutserve betekende 24-25 en setpoint voor Eurosped. De thuisploeg werkte het weg. Bij matchpoint op 26-25 was het een omgekeerde gang van zaken. De foutserve zette Set-Up weer op matchpoint bij 27-26. Een rake driemeter aanval van Ilse Oude Luttikhuis besliste de wedstrijd met 28-26.

Scores in de derde set: Aanval 15 / 14, blok 3/3 , aces 2/1 en foutenlast 8/8.

Voor beide teams gaat de competitie in de Kampioenspoule zaterdag en zondag verder. Set-Up gaat naar Zwolle, Eurosped krijgt zondag Coolen Alterno in de IISPA tegenover zich.

gh @ Vizier op Volleybal. Archieffoto Herman Zandhuis.