Super logische 4-0 nederlaag Donitas H2
VoV, 29-01-2020. 6:00 uur. Even een lesje serveren. Een floater is een term uit het volleybal. Wanneer bij de opslag de bal zodanig wordt geraakt dat deze niet draait, kan de bal willekeurig gaan afwijken van zijn normale baan. Voor het team dat de opslag ontvangt is het hierdoor moeilijker om deze bal te onderscheppen. Er zijn verschillende verklaringen voor dit verschijnsel, zoals:
1>De bal is niet zuiver rond, mogelijk mede veroorzaakt door het ventiel.
2>Het zwaartepunt ligt niet exact in het midden van de bal, vermoedelijk mede veroorzaakt door de aanwezigheid van het ventiel.
3>Door het slaan tegen de bal vervormt deze en krijgt hierdoor andere aerodynamische eigenschappen.
Tegenwoordig is de volleybal echter zuiver rond en het zwaartepunt ligt precies in het midden. Daarnaast wordt de volleybal zo hard opgepompt dat vervorming geen enkele rol speelt.
Sprongservice is een term uit het volleybal. Een sprongservice is een opslag waarbij de serveerder nadat hij de bal omhoog heeft gegooid een sprong maakt en de bal raakt op het moment dat beide voeten de grond niet raken. Voordeel hiervan is dat de bal op een hoger punt geraakt kan worden dan bij een ‘staande’ service. Doordat de bal hoger en dichter bij het net kan worden geraakt, kan de bal harder worden geslagen dan bij een normale service en wordt het ontvangen van een dergelijke bal veel moeilijker voor de ontvangende partij.
Voorwaarde voor een correcte uitvoering van een sprongservice is dat het punt van afzetten achter de achterlijn is. Nadat de bal is geslagen mag er wel in het veld worden geland.
De sprongservice deed zijn intrede in de jaren 80, destijds door een enkeling op internationaal (heren)topniveau uitgevoerd. De eerste Nederlanders die de sprongservice gebruikten waren Pieter Jan Leeuwerink en Ron Zwerver. Tegenwoordig serveert op internationaal (heren)topniveau bijna iedereen met een sprongservice. Ook bij de vrouwen wordt de sprongservice meer en meer gebruikt. De eerste vrouw die in Nederland een sprongservice deed was Andra Apine die destijds bij VVC speelde.
En dan nog even een ander aspect uit het volleybal belichten.
Het blok is een onderdeel van het volleybalspel. Om het de tegenstander moeilijker te maken met een aanval te scoren, springen een, twee of soms drie spelers tegelijk en naast elkaar met gestrekte armen en handen aan het net op. De kunst is om op het juiste moment en precies tegelijkertijd te springen, en natuurlijk op de plek waar de bal geslagen wordt.
Blokkeren kan aanvallend zijn, waarbij de bal direct teruggaat naar het veld van de tegenpartij, of verdedigend, waarbij de bal zo veel mogelijk wordt vertraagd zodat deze door een teamgenoot makkelijker kan worden gespeeld. In beide gevallen mag het blok de bal aanraken zonder dat het balcontact meetelt als een van maximaal drie momenten van balcontact. De uitzondering is als de bal door het blok buiten het veld terechtkomt, dan is het punt voor de tegenstander.
Al het bovengenoemde voerden wij minder net uit dat we van onszelf gewend zijn, dit resulteerde helaas in een 4-0 nederlaag.
Op naar 1 februari eindelijk weer een thuisdag. Dan zullen we om 14:30 uur aantreden tegen Lycurgus H2.
gh @ VoV, verslag van Donitas Heren 2. Foto Jan van den Noort.