Vizier op volleybal

 

Teampresentatie Springendal Set-Up ’65 D1

Springendal Natuurlijk

VoV, 28-09-2016. 9:04 uur.  Gisteravond hield Springendal Set – Up ’65 de teampresentatie van haar dames 1 team voor het seizoen 2016 – 2017.  Dit jaar was gekozen om dit te doen bij Lammerink Installatiegroep in Ootmarsum, een van de sponsoren van de Eredivisieclub. Heel veel genodigden, waaronder vele sponsoren,  waren present en zeer benieuwd wat er voor het volgend seizoen te melden was.

De avond bestond uit twee delen. Er was als eerste hele ruime aandacht voor de club sponsoren en de leden van de business club,  die zich onder de namen Smash2016  en SoS@SetUp aan Springendal Set – Up ’65 verbonden. Waarbij SoS niet staat voor het gebruikelijke sein om hulp maar voor Sport – Ondernemer – Samenwerken. 

Het lukte steeds weer om bij de aankondiging van de Smash2016 sponsoren en bij het voorstellen van de leden van de business club, hetgeen middels presentatie van bedrijfspanden, logo’s, namen, activiteiten,  etc. op een groot scherm gebeurde, de handen voor betreffende bedrijven op elkaar te krijgen. Duidelijk werd wel dat de sponsorcommissie van de Eredivisionist heel wat werk had verzet en met veel initiatieven was gekomen om middels deze bedrijven, die uit heel Noord Oost Twente afkomstig waren, een stevig sponsor fundament onder de club en het eerste dames team te leggen.

Dat Smash2016 en SoS@SetUp onderling ook in een sportieve tweestrijd verwikkeld zijn bleek wel toen de doelstelling van de businessclub ter sprake kwam. Ondernemers hebben nu eenmaal, net als prestatieteams in de sport, altijd targets voor ogen. Ze hadden het streefgetal van 40 leden in gedachten, en daarmee zouden ze dan de club sponsoren voorbij streven. Om aan te geven dat het fundament inderdaad erg stevig is.

Mark Oude Bekke, die de avond aan elkaar praatte,  nodigde daarna de dames één voor één uit om hun zegje te komen doen. Hij vertelde eerst wie hij uitnodigde, de naam werd geprojecteerd en de dame in kwestie bevestigde dan met de microfoon in de hand dat zij ook inderdaad de betreffende speelster in kwestie was. En uiteraard had Mark zich ingelezen en terdege voorbereid op de één op één gesprekken. Daarbij was hem vooral opgevallen dat de dames zeer moeilijk uitspreekbare beroepen hadden of studies volgden, die op een hoog IQ binnen de selectie konden duiden. Zijn eigen introductie als ‘een volleybalkenner bij uitstek’ haalde hij daarna in drie zinnen ook weer volledig onderuit. 

Spelverdeelster Melanie Grob , 1ste jaar bij Set-Up, optometriste, samenwonend met voormalig Landstede mid Steven Eertman, vertelde dat de volleybalrollen bij hen thuis qua niveau nu omgedraaid waren. Toen Steven nog Eredivisie speelde, kwam Melanie in de Topdivisie voor SV Dynamo uit en nu zijzelf Eredivisie speelt, volleybalt Steven bij Set-Up heren 1 in de tweede divisie. Zal het haar lukken om net als haar partner de landstitel te pakken?       

Kirsten Oude Luttikhuis kennen ze als volleybalster allemaal in Ootmarsum. Wat u en een zaal vol ondernemers nog niet wist was dat Kirsten afgestudeerd was in commerciële economie en nog geen baan had. Ze zocht een marketing functie en gebruikte haar spreektijd voor een “Kirsten Oude Luttikhuis Reclamespotje”, die dan een job voor 36 uur moet opleveren.

Studente Anneclaire ter Brugge is nog maar 14. Zij is de Benjamin van de ploeg en combineert volleybal met de studie aan het VWO.

Bij het voorstellen van midspeelster Loes Engbers – Hollink werd vooraf gezegd dat er bij ieder team wel bepaalde mensen zitten,  die de eigenschap hebben om bij tegenstanders of de scheids het bloed onder de nagels weg te halen, ondanks dat volleybal geen contactsport is. Loes zou dat bij dames 1 van Set – Up zijn, had de interviewer gehoord en hij was wel benieuwd hoe ze dat deed. ‘Met woorden, met gebaren en gebaartjes, met de ogen, beetje provoceren’ Meer wilde Loes er wijselijk niet over kwijt.

Christie Wolt, overgekomen van TTP, werd de vraag gesteld wat haar ambities waren voor het seizoen 2016 – 2017. Van het heldere en duidelijke ‘Prijzen Pakken’ werd Mark even stil. “Welke dan? De beker of de titel? Christie:  ‘Allebei!’  En gezien het applaus dat ze daarvoor kreeg was de zaal het daar volledig mee eens.

Spelverdeelster Kiki von Piekartz  vertelde dat ze na een paar jaar in de USA, waar ze volleyballen combineerde met een studie fysiotherapie, en een paar jaar bij Regio Zwolle Volleybal weer terug was in Ootmarsum, waar ze voorheen ook haar volleybal jeugdopleiding had genoten. Kiki is dus een ‘oude bekende’ in de Siepelstad.

Aan de introductie van Merle Baasdam ging een verhaaltje over een ‘Wevers pirouette’ uit het turnen en een ‘Panenkaatje’ uit het voetbal vooraf. Genoemd naar de uitvoerders en bedenkers van twee karakteristieke acties uit die sport. Merle moest demonstreren, zonder bal, hoe zij serveert. Iets met het been doen, meetellen met de passen, draaien, stuiteren, aanlopen en serveren. De wens werd uitgesproken dat een ‘Baasdammertje’ een begrip in de volleybalsport in Nederland zou worden.

Ilse Oude Luttikhuis had het makkelijk, ze kon verwijzen naar het verhaaltje van haar tweelingzus voor wat betrof leeftijd, studie, clubs uit het verleden etc.  Er was echter één wezenlijk verschil tussen hen beide. Ilse had al wel een baan! Verder was ze van mening dat de club Set-Up en het dames 1 team grote stappen voorwaarts hadden gemaakt sedert hun terugkomst naar Ootmarsum pakweg drie jaar geleden. Ilse is op meerdere plaatsen inzetbaar, een voordeel voor het team en een nadeel voor haar zelf, omdat haar voorkeur toch naar de passer loper positie blijft uitgaan!

Libero Jolinda Kremer deed even haarfijn uit de doeken waarom het voordelen heeft dat je als libero een stuk kleiner bent en wat een libero nu precies in het veld doet. Daar werd volleybalkenner Mark stil van, hij had helemaal geen weerwoord meer toen Jolinda vertelde wat haar ambities op maatschappelijk vlak waren. Een 100% onuitspreekbaar beroep, iets met psychomotorische en nog veel meer.

Toen diagonaal Carmen Oude Luttikhuis opkwam meende Mark te weten dat trainer coach Brahim Abchir een heel groot probleem had. ‘Hij heeft maar één diagonaal’ En één diagonaal is er één te weinig, dacht hij. Carmen dacht daar echter heel anders over en had meteen de zaal op haar hand, toen ze dat met een zeer effectieve “Als je één goede hebt, heb je er maar één nodig” volledig ontkrachtte.

De keuze van midspeelster Daphne Giesselink voor Springendal Set – Up was wel een logische. Ze komt uit Ootmarsum en had daar, buiten haar uitstapje van een aantal jaren naar Denekamp, altijd gespeeld. Toen ze de kans kreeg om met Set-Up in de Eredivisie te kunnen volleyballen had ze de stap terug naar Ootmarsum en vooruit in niveau graag gemaakt. Mark gaf nog aan dat je bij een club met de naam Ikwilvanmijnautoaf.nl / DeVoKo, gezien die naam, toch meteen de autosleutels inlevert en de tas pakt.

Met de komst van Carmen Arens naar voren, klein van postuur, ander kleur shirt, was meteen duidelijk dat zij de tweede libero in de ploeg was. Carmen had dit jaar de stap van Set-Up dames 2 naar de eerste selectie gemaakt. “Verdedigend ben ik sterk ” gaf ze met een quasi vragende blik naar trainer coach Brahim Abchir aan, hetgeen met een knikje werd bevestigd.

Daarna werd de staf voorgesteld, zonder staf immers geen functionerend team, werd er gezegd. Fysiotherapeuten Rik Lammerink, René van Helden, assistent trainer coach Ronald Leussink en hoofdtrainer Brahim Abchir werden voorgesteld en stelden zich voor. Data analist Martine Beekvelt, waarvoor een A4-tje aan vragen was voorbereid, teammanager Carla Fox en krachttrainer Eric Melchert ontbraken wegens verplichtingen elders.

Target Brahim? Wat is de doelstelling voor het seizoen 2016 – 2017 werd de trainer gevraagd, nadat hij in krachtige bewoordingen had vertelt wie hij was. ‘Ik ben Brahim, 52 jaar en de hoofdtrainer’. Na ‘Maximaal presteren, iedere training en wedstrijd weer’ vertelde Brahim dat het team voor de titel wilde gaan. Uiteraard applaus, want dat past wel bij een zaal vol ondernemers en fans. Gaan voor het hoogst haalbare.    

Als laatste, voordat de nieuwe twee jarige sponsorovereenkomst met ‘Textielreiniging Het Springendal’ werd getekend, sprak voorzitter René Bosch de zaal nog toe. Hij schetste de afgelopen jaren, vanaf het debuut in de Eredivisie tot nu in korte maar rake bewoordingen. Trots was hij op hetgeen ze met zijn allen hadden en hebben bereikt, met daarin duidelijk de nadruk op ‘met zijn allen’. “We kunnen het niet alleen, we hebben elkaar nodig” had op meer dan één manier een raakvlak met de zaal vol ondernemers, vrijwilligers en speelsters.

De voorzitter kreeg ook nog een opdracht mee, “Zorg ervoor dat er een clublied komt”  dat t.z.t. van onder de trap door de Schalm kan galmen. Rene aanvaardde de opdracht en schoof deze meteen weer door, zoals voorzitters geacht worden te delegeren, naar een in de zaal aanwezige ‘componist’.  Dat komt dus wel goed.  

Al met al kan Springendal Set – Up ’65 en het hele ‘Team dames 1’ terugkijken op een mooie presentatie. De aftrap was goed, de eerste opslag een ace, nu het vervolg nog.

gh @ Vizier op Volleybal.