The road to Tokyo, naar de OS 2020 (m)
VoV, 24-06-2019. 5:45 uur. Na de Final Four heeft de Oranje ploeg bij de mannen de focus volledig gericht op het OKT van 9 tot en met 11 augustus in Rotterdam. Daar moet het gebeuren, daar moet de deelname aan de OS in Tokyo veilig worden gesteld. Dit is de target voor deze zomer!
Met de steun van het publiek en een flow in het kwadraat, misschien wel tot de derde macht, moet Oranje in poule B dan Korea (24), België (12) en USA (2) achter zich laten voor rechtstreeks kwalificatie. Met tussen haakje de positie op de wereldranglijst, waar Nederland 15de staat. Alleen de poulewinnaars plaatsen zich voor Tokyo, de verliezers krijgen een herkansing in de continentale rondes.
Kan Oranje zich plaatsen? Alles kan in volleybal, dat heeft Oranje vorig jaar op het WK wel bewezen door zowel Brazilië als Frankrijk een nederlaag toe te brengen. Alleen is het Oranje van toen niet het Oranje van nu. Er is in de personen van midspelers Diefenbach, Koelewijn, passer loper Rauwerdink en libero Sparidans wel heel veel routine en kwaliteit mee opgehouden, die niet zomaar één, twee, drie te vervangen is. En USA en België hebben hun focus ook op dit toernooi staan, net als Korea.
Hoe zijn de poule – indelingen? De vetgedrukte namen zijn deelnemers aan de Volleybal Nations League, die reeds vier weken onderweg is.
Poule A: Brazilië, Egypte, Bulgarije, Puerto Rico: Optie is dat Bulgarije zich niet plaatst tegen Brazilië, waarin ze in de VNL met 3-1 verloren. Bulgarije (6de CEV ranking) gaat dan naar continentale ronde.
Poule C: Italië, Servië, Australië, Kameroen. Met Italië (4de CEV ranking) en Servië (1ste CEV ranking) in de zelfde poule is het zeker dat een Europees land naar de continentale vervolgronde gaat in januari 2020, waar dan nog een ticket voor een Europees land te verdienen is.
Poule D: Polen, Frankrijk, Slovenië, Tunesië. Hier geldt hetzelfde als in Poule C. Of Polen (5de CEV ranking) of Frankrijk (3de CEV ranking) of Slovenië (8ste CEV ranking) gaat niet door, of twee van de drie of alle drie en gaan dan dus naar de Europese kwalificatieronde. Als Tunesië deze poule wint, maar dat achten we niet erg waarschijnlijk.
Poule E: Rusland, Iran, Cuba, Mexico. Ook hier bestaat een kans(je) dat Rusland (1ste CEV ranking) niet doorgaat, weliswaar een klein kansje maar, Iran is zeker niet kansloos dat hebben ze in de Final Six van de Volleybal Nations League wel bewezen. Toen versloegen ze Rusland met 3-0.
Poule F: Canada, Argentinië, Finland, China. Finland (11de CEV Ranking) zal het tegen Canada en / of Argentinië waarschijnlijk niet kunnen bolwerken.
Lukt het in Rotterdam niet, en die mogelijkheid moeten we niet uitsluiten, is er dan nog een optie?
Jazeker, er is nog een laatste kans om kwalificatie voor de Olympische Spelen af te dwingen: het continentale Olympische kwalificatietoernooi in januari 2020. In vijf continenten (Azië, Afrika, Europa, Zuid-Amerika en Noord- en Midden Amerika) wordt dan een kwalificatietoernooi georganiseerd met acht deelnemende teams, waarvan alleen de winnaar een Olympisch ticket verdient.
Voor het Europese toernooi geldt dat de top 7 van de Europese ranglijst (uitgezonderd de landen die al zijn geplaatst mogen deelnemen + de organisator. De Nederlandse mannen staan momenteel negende.
Het blijft natuurlijk allemaal koffiedik kijken, wie er dan in de Europese kwalificatieronde gaat spelen, maar de mogelijkheid bestaat gewoon dat als Nederland daaraan meedoet ze het daarin zal moeten opnemen tegen bijvoorbeeld Bulgarije, België, Italië/Servië, Polen/Frankrijk/ Slovenië of Finland.
Het zijn geen teams waar we zomaar even van winnen, die we allemaal achter ons kunnen laten. Want er is nog maar één ticket per continent te vergeven. Misschien klinkt het negatief, misschien getuigt het van realiteitszin in plaats van ongefundeerd optimisme, maar we denken dat er teveel teams een off-day moeten hebben om Oranje via de continentale ronde naar Tokyo te laten gaan.
gh @ Vizier op Volleybal. Foto FIVB.