Thuiswinst SV Dynamo. Uitwinst VC Sneek, Sudosa en Peelpush

VoV, 13-10-2024. 5:39 uur. Gisteren werd in de Eredivisie dames het volledige programma afgewerkt. VC Sneek speelde de eerste wedstrijd van het seizoen, Apollo 8 had een rustdag. Alleen SV Dynamo wist alle punten in eigen huis te houden, Activia slaagde erin om opnieuw één puntje bij te schrijven. Deze keer via tiebreakverlies in eigen huis.

Dynamo vs. Sliedrecht Sport: uitslag 3-1 via 25-14, 23-25, 26-24 en 25-20

Dynamo startte uitstekend aan de partij middels een overweldigende 25-14 zege in de eerste set. Daarna volgde er in set 2 en set 3 in de eindfase een spannende ontknoping. In de vierde en laatste set was SV Dynamo weer de bovenliggende partij.

In set 2 kwam SV Dynamo opnieuw sterk uit de startblokken met 7-4 en 9-6 tussenstanden voordat er bij 14-9 een handvol punten verschil stond. Sliedrecht ging de time out in, kon via Anneke Ykema wat terugdoen (14-11) en had het verschil bij 19-17 tot twee punten teruggebracht. Evie van Kerkvoorde sloeg na de time out van SV Dynamo bij 21-20 de gelijkmaker op de borden, even later zorgde ze voor de 22-24, waarop SV Dynamo opnieuw naar de kant ging. Op de side out werd het daarna 23-25 en 1-1.

In de derde set had Sliedrecht na de 5-5 voordeel bij de tussenstanden 6-9 tot aan 12-13. Bij 14-13, een ace van Suus Gerritsen, nam SV Dynamo over, bij 16-18 ging Sliedrecht weer aan de leiding. Bij 23-23 was SV Dynamo op gelijke hoogte, waarna ze met 26-24 de set beslisten en de stand op 2-1 brachten.

In de vierde set maakte SV Dynamo het verschil na 14-13 (naar 17-13). Sliedrecht wist de marge nog tot twee punten terug te brengen bij 17-15, time out SV Dynamo, maar zag daarna de thuisploeg afstand nemen naar 23-17 en met 25-20 de strijd beslissen.

Suus Gerritsen en Jet Kok van SV Dynamo werden met 16 punten topscorer. Evie van Kerkvoorde maakte bij Sliedrecht de meeste punten, totaal 13

VC Zwolle vs. VC Sneek: uitslag 1-3 via 22-25, 20-25, 25-18 en 19-25.

VC Sneek won in Zwolle hun eerste competitiewedstrijd van dit seizoen. In de openingsset zagen ze VC Zwolle een 10-13 achterstand ombuigen naar een 17-14 voorsprong, die na 17-17, 22-17 en 22-22 toch met 22-25 naar de bezoekers ging.

In set 2 bouwde Sneek een ruime voorsprong op die bij het begin van de big points al 9 punten bedroeg (12-21), waarna de zege niet meer in gevaar kwam. Zwolle kon op setpoint bij 16-24 nog vier keer scoren, voordat Sneek de set afmaakte.

In de derde set werd 6-1 een 6-5 tussenstand, liep VC Zwolle uit naar 15-8 en kwam Sneek nog terug naar 21-18, voordat de thuisploeg met vier punten op rij de setwinst binnenhaalde. In de vierde en laatste set trok VC Sneek de de winst met 19-25 naar zich toe.

We noemen geen topscorers omdat o.i. de statistieken bij de Nevobo niet kloppen gezien de totalen aan eigen scores en de daarmee samenhangende foutenlast.

Activia vs. Sudosa-Desto: uitslag 2-3 via 25-22, 25-27, 25-22, 17-25 en 8-15

Activia speelde voor de tweede keer een vijfsetter, waarin ze hun meerdere in de tegenstander moesten erkennen. Vorige week uit bij Sliedrecht, nu thuis tegen Sudosa-Desto.

Na de 17-10 in de openingsset kwam Sudosa-Desto nog terug naar 22-21, maar kwam daarna tekort voor een stunt. In set twee had Activia bij 23-20 de beste kans op setwinst en 2-0 maar trok na setpoint op 24-23 aan het kortste eind. Bij 24-25 konden ze verlies nog afwenden, bij 25-26 lukte dat niet meer.

In de derde set waren de rollen in de setfinale omgedraaid, nu maakte Activia van 20-21 achter een 24-21 voorsprong en sloot met 25-22 af. In de vierde set dwong Sudosa-Desto de tiebreak af door na 9-10 langzaam maar zeker steeds meer afstand te nemen via 10-13, 11-15, 14-19 en 17-23. In de beslissende vijfde set hadden de gasten uit Assen het meeste over. Via 1-5 en 2-10 werd een hele ruime 8-15 zege behaald.

Ook hier zetten we vraagtekens bij de statistieken van de Nevobo.

VV Utrecht vs. Peelpush: uitslag 0-3 via 24-26, 20-25 en 26-28

In de eerste set kon VV Utrecht na 22-22 een 22-24 achterstand ongedaan maken (24-24), daarna sloeg Peelpush de beslissende punten binnen, In de derde set veranderde de bezoekers uit Meijel een 18-15 achterstand met een lange serie van 6 punten in een 18-21 voorsprong. Na 19-22 wist VV Utrecht de score bij 23-22 nog weer naar hun voordeel om te buigen, vervolgens kregen ze op 24-23, 25-24 en 26-25 setpoints die niet benut werden. En zoals dat dan gaat maakte Peelpush drie punten op rij voor de 26-28 winst.

In de tweede set maakte Peelpush het verschil na 8-9 met een serie naar 8-16. VVU kon nog op twee punten komen bij 19-21, maar moest de tegenstander toen opnieuw laten gaan.

Laurine Geerdes van VVU en Lette Wiegerinck van Peelpush waren met 14 punten de topscorers van de partij. Juul Knapen en Nina Evers van Peelpush kwamen met 10 punten ook nog in de dubbele cijfers.

De stand is nu: 1> Sudosa-Desto 2-5, 2> Apollo 1-3, 3> VC Sneek 1-3. Onderin staat Sliedrecht 7de met 2-2, Activia heeft ook 2-2 en VVU staat laatste met 2-0.

gh@ Vizier op Volleybal. Foto Remco Strikwerda.