Tijd de spelbreker bij Kalinko vs RVV

160307KalinkoH1

Op zaterdag 5 maart stond in Sporthal Houtrust te Den Haag de wedstrijd van Kalinko tegen RVV uit Katwijk op het programma. De heenwedstrijd was door Kalinko verloren met 3-1. Voor RVV, die derde staat in de competitie, stond er veel op het spel: met 0-4 winnen betekende aansluiting bij de nummers twee en één van de competitie. Kalinko heeft de aansluiting op de top 3 en daarmee het kampioenschap op basis van vorige wedstrijden al verspeeld. Doordat Kalinko over slechts één midden beschikte, mocht Cristian Vrolijk, een jeugdtalent van Kalinko zijn entree maken.

In de eerste set startten de beide teams goed. Aan beide kanten werd er sterk verdedigd, goed verdeeld en tactisch aangevallen. De gespierde middenspeler van RVV die tijdens het inspelen veel indrukt maakte, oogde tijdens en eerste set vrij nerveus en prikte de ballen over de verdediging van Kalinko. Het spel ging vrij lang gelijk op. Helaas vielen er aan het einde van de set steeds meer services van Kalinko in het net en werd er te behouden gespeeld waar de druk op RVV afnam. Hierdoor eindigde de eerste set met 23-25 in het voordeel van RVV.

Temparament

De tweede set begon met een slechte serie rally’s van Kalinko. Hierdoor kwamen de heren drect achter te staan en moesten ze vechten voor wat ze waard waren om nog een kans te maken om de set te kunnen winnen. Aanvallend en blokkend was Kalinko beter dan RVV, maar door veel persoonlijke fouten zoals servicefouten en onnodige aanvalsfouten werd de achterstand maar zeer langzaam ingehaald.  Bij een stand van 23-24 was het Bart van den Broek van Kalinko die de aanval van RVV doorzag.

Met een blok kon worden voorkomen dat RVV er op dat moment met de setwinst vandoor ging. De spanning bij beide team zorgde ervoor dat het temparament in het duel hoog opliep. De scheidsrechters gingen daar goed mee om en lieten zich niet beïnvloeden door het geklaag over zogenaamde onjuiste beslissingen. Door een sterke service reeks trok RVV met een stand van 30-32 aan het langste eind en sleepte ook deze set binnen.

Kalinko moest de derde set pakken om nog een kans te maken de wedstrijd te winnen. De service- en onnodige aanvalsfouten werden minder terwijl de verdediging en aanvalop hetzelfde niveau bleven. Het initiatief bleef daardoor bij Kalinko dat de bevochten voorsprong niet uit handen gaf. Zowel in deze set als in de vorige sets was duidelijk te zien dat Vrolijk goed mee kon komen en weinig fouten maakte. Een goed remmend blok op de gespierde middenaanvaller van RVV en een aantal mooie aanvallen zorgden ervoor dat hij druk op het midden hield. Mede door zijn verdienste kon Kalinko de derde set met 25-23 gedegen naar zich toe trekken.

RVV moest de vierde set winnen om de aansluiting met de top van de competitie te behouden wat het vuur in deze set aanwakkerde. Kalinko stond goed en ontspannen te spelen. Door het sterke blok en de goede verdediging van Kalinko was het voor RVV moeilijk om punten te scoren. RVV maakte veel fouten en probeerde dat zonder succes af te schuiven op de scheidsrechters die overigens de gehele wedstrijd goed en consequent floten. Kalinko bleef geconcentreerd spelen. Aanvallers Ard Pronk, Arnout Verheij en Robin Westerman sloegen mooie punten. Door dankbaar gebruik te maken van het matige blok van RVV bouwde Kalinko in de vierde set een kleine voorsprong op. Met de goede verdeling van Romeo Tuinman en Frank Pronk bleef de voorsprong behouden en ging de vierde set met 26-24 naar Kalinko.

Door tijdgebrek moest deze wedstrijd worden gestaakt.  De vijfde en tevens beslissende set zal op een doordeweekse dag af worden gespeeld. De volgende wedstrijd van Kalinko H1 vindt op 19 maart plaats bij Punch in Delft.

(Wedstrijdverslag door Bart van den Broek, foto Christian Vrolijk omzeilt blok RVV)