USA verslaat Brazilië, verlies Duitsland en Cuba.

VoV, 21-06-2024. 6:21 uur. Voordat Nederland gistermorgen verloor van Iran (2-3) hadden onze Oosterburen hun partij tegen Canada er al opzitten. Eergisteren verraste Duitsland met 3-1 winst tegen Frankrijk en won Canada met 3-2 van Japan.

Gisteren kon slechts één van beide als winnaar van het veld stappen. Dat werd Canada, dat in drie sets de baas bleef. Duitsland kreeg 19, 18 en 21 punten mee. Steeds waren de verschillen in alle drie sets ruim in het voordeel van Canada zoals bij 11-15 en 16-20 in de eerste set, bij 10-13 en 12-19 in de tweede set en 5-16 en 14-18 in de derde set.

Canada scoorde 19 eigen punten meer, in de eigen score van hen had Steven Maar een aandeel van 15 punten, waarmee hij topscorer van de partij werd.

Brazilië vs. USA werd een vijfsetter, dus opnieuw moest USA voor de tweede keer in twee dagen over de volle lengte gaan. Maar dit keer met succes. Met 21-25, 25-18, 21-25 en 25-22 werd de 2-2 stand bereikt. In de vijfde set werd met 6-8 van kant gewisseld, twee aces van Holt tilden de tussenstand naar 6-11, waarna o.a. Defalco de laatste punten voor de 9-15 winst voor zijn rekening nam.

Brazilië serveerde en blokkeerde vier punten meer dan USA, maar scoorde aanvallend er acht minder. Ook de foutenlast van USA was een stuk lager. Alan van Brazilië werd met 26 punten topscorer, Defalco van USA kwam tot 21 treffers.

Turkije vs. Argentinië eindigde in een 0-3 zege voor de Zuid-Amerikaanse ploeg. Turkije, dat naar de laatste plaats in de stand is gezakt kreeg per set 17, 18 en 20 punten mee.

Argentinië maakte in de eerste set al vroeg het verschil (4-9, 7-15) en kwam niet meer in de problemen. Ook in de tweede set namen ze vlot afstand (5-12, 8-17) en speelden toen een gewonnen set. En in de derde set was bij 10-15 en 15-21 wel duidelijk dat Argentinië de volle buit aan dit duel zou overhouden en dat gebeurde ook.

Argentinië was op alle onderdelen de beter scorende ploeg. Ze maakten 15 eigen punten meer en hadden een lagere foutenlast van 5 punten. Palonsky van de Zuid-Amerikaanse ploeg scoorde het vaakst, totaal 15 keer.

Bulgarije vs. Italië was met een 0-3 zege een prooi voor de Italianen. In de eerste set hadden ze de nodige moeite om aan de goede kant van de score te komen en te blijven. Na de 19-15 achterstand waren ze bij 21-21 weer op gelijke hoogte, daarna misten ze nog een aantal setpoints (23-24, 24-25) voordat het op 25-26 wel raak was. In de volgende twee sets werd met 20-25 en 21-25 afgesloten.

Italië had voor de derde week hun topschutters van de eerste twee weken (Michieletto, Romano, Lavia) in huis gelaten. Bottolo werd met 15 treffers de topscorer bij Italië

Cuba vs. Slovenië kende voor 5.600 Sloveense fans een zeer spannende vierde set (31-29), waarmee Cuba de tiebreak kon afdwingen. Daarvoor waren de setstanden 22-5. 25-20 en 21-25.

In de vierde set kwam Slovenië met 23-21 achter, de serie van drie punten zette hen echter bij 23-24 op matchpoint. Cuba kreeg setpoints op 25-24 en 26-25, Slovenië kreeg een hernieuwde kans om de wedstrijd in vier sets af te maken op 26-27, waarna Cuba op 28-27 weer in de gelegenheid was om de set te winnen Maar weer niet slaagde, ook op 29-28 ging het mis, en eindelijk op 30-29 was het wel raak voor de 31-29 en 2-2. In de vijfde set liep Slovenië na 6-7 uit naar 6-10 en 7-13, waarna ze met 8-15 wonnen.

T. Stern van Slovenië scoorde 21 keer en werd daarmee topscorer. Slovenië maakte éen eigen puntje meer en had een lagere foutenlast van zes punten.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto VNL/ FIVB.