USA wint van Japan, geen VNL-Finals voor Oranje

VoV, 16-06-2024. 13:24 uur. Voor Nederland en USA was de allerbelangrijkste wedstrijd in de twaalfde en laatste ronde van deze VNL-editie de wedstrijd tussen Japan en USA. Voor Japan stond voor hun eigen fans alleen de eer op het spel, zij hebben de tickets voor Bangkok en Parijs al binnen. Voor Nederland en USA ging het om deelname aan de VNL-Finals in Bangkok, beide teams hadden de tickets voor Parijs ook al op zak.

Om in Bangkok te komen moest USA winnen, maakte niet uit in hoeveel sets. Won Japan dan ging Nederland naar de kwartfinales van de VNL. Opnieuw dus een spannende dag voor Oranje, nadat ze zich vanochtend via 3-0 winst op Zuid-Korea voor de Olympische Spelen hadden geplaatst.

USA kwam via een ruime 15-25 op 0-1 in sets. Al vroeg in de set was er een verschil van een drietal punten (4-7), dat opliep maar een handvol bij 10-15, waarop Japan de time out inging. Skinner, Hancock en Thompson zorgden voor de punten tot aan de 12-20 stand. Andrea Drews sloeg USA naar setpoint bij 15-24, Avery Skinner maakte de winst voor USA met 15-25 perfect.

In set twee nam USA een 9-15 voorsprong, zij bleven ruim voor (13-19, 16-23) en in de finale van de set scoorde Washington de 18-24 waarna een blokpunt de set met 18-25 besliste en de stand op 0-2 voor USA bracht.

USA had nog één set nodig om de VNL- Final plaats van Nederland over te nemen, maar de wedstrijd was nog niet gespeeld. Japan vocht zich met knappe verdedigende staaltjes en slimme aanvallen na 7-6 naar een 12-9 voorsprong, waarop Karch Kiraly de time out inging. De ommekeer volgde na 16-15, USA scoorde drie keer op rij en nam de leiding met 16-18 over. Ze liepen uit naar 20-24, maar toen volgde er nogmaals een come-back van Japan. Ishikawa scoorde de 24-24, echter Drews en Larson beslisten daarna de set met 24-26 en de wedstrijd met 0-3.

Dus geen VNL-Finals voor Oranje in Bangkok, USA wordt zevende.

Skinner en Drews scoorden voor USA 13 keer, Ishikawa deed dat voor Japan.