Vandaag VNL-zeges voor Brazilië, Turkije, Thailand en Zuid-Korea.

VoV, 13-06-2024. 16:25 uur. Het was vandaag een dag waarin bij de VNL een aantal teams uit het rechter rijtje tegen elkaar in actie kwamen.  Onderstaand een overzicht van deze duels. Over de wedstrijden Nederland vs. USA en Japan vs. Canada, die voor deelname aan de Spelen in Parijs belangrijk waren, berichten we reeds in een apart verslag.

Bulgarije vs. Thailand werd een 2-3 zege voor Thailand. Via de setstanden 23-25, 25-22, 18-25 en 25-22 werd het 2-2 in sets. De beslissende tiebreak werd door Thailand gewonnen. Na de 8-9 tussenstand liepen ze uit naar 8-13 en wonnen met 10-15. Thailand speelde met een veel lagere foutenlast (31 om 19). Paskova van Bulgarije werd met 22 punten de vaakst scorende speelster.

Frankrijk vs. Zuid-Korea eindigde ook in een zege voor de Aziatische ploeg en ook daar werd het 2-3. Frankrijk kon de 2-1 voorsprong in set (23-25, 25-21, 25-17) niet in winst omzetten in de vierde set. Die ging met 22-25 naar Zuid-Korea. In de beslissende vijfde set kwam Frankrijk met 13-12 voor nadat ze met 6-9 hadden achtergestaan. Met een driepunter pakte Zuid-Korea de 13-15 zege.

Frankrijk had aanvallend een duidelijk overwicht met 23 punten meer, maar dat ging grotendeels verloren door een 10 punten lagere score voor blokpunten en aces. En door de hogere foutenlast van 8 punten. Ciquel van Frankrijk werd met 23 punten de topscorer van de partij.

Duitsland vs. Brazilië kende aan het eind van de sets steeds een spannende ontknoping. In de eerste set was de serie van 19-21 naar 20-24 beslissend, in de tweede kwam Duitsland na 20-20 gelijk met 20-24 achter, wist twee setpoints weg te werken en verloor met 22-25.

In de derde set waren ze de bovenliggende partij en konden een 22-19 voorsprong bij de big points naar 25-21 winst slaan. Maar in de vierde en laatste set was Brazilië weer de betere. Na 8-13 en 12-19 werd het nog een keertje weer spannend toen onze Oosterburen bij 22-22 de gelijke stand op de borden kregen. Het eerste setpoint bij 23-24 kon Brazilië niet verzilveren, het tweede op 24-25 wel.

Gabi maakte 28 punten en werd daarmee topscorer. Brazilië had op de scorende onderdelen gering voordeel, 2 aanvallende punten, 1 blokpunt en 3 aces scoorden ze meer. De foutenlast hield zich in evenwicht.

Dominicaanse Republiek vs. Turkije ging in de eerste set tot 9-10 gelijk op. De Dominicaanse Republiek maakte de side out (10-10) en scoorde vervolgens daarna nog vijf keer voor de 15-10 tussenstand. Turkije wist tot 21-17 in te lopen, voor ze de serie naar 25-17 tegen kregen.

In set twee waren de rollen omgedraaid. Turkije ging via 6-10, 9-17 en 13-22 naar een hele ruime 15-25 zege en een 1-1 stand in sets. In de derde set een soortgelijk beeld met tussenstanden 5-10, 8-14 en 15-21. Deze set werd door Turkije ook ruim gewonnen. Met 17-25. En daarna maakten ze de klus af met een ruime 18-25 zege in de vierde set na de tussenstanden 11-15, 12-19 en 12-22.

Turkije had een 51 om 75 voordeel op de eigen score. Baladin en Karakurt werden met 17 treffers elk de topscorers.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s VNL/ FIVB.