VC Zwolle blijft Kaunas VDU met 3-0 de baas

VoV, 16-10-2024. 17:18 uur. Voor VC Zwolle begon het Europese avontuur in de Challenge Cup met een dubbele ontmoeting op eigen veld tegen Kaunas VDU uit Litouwen. Vanmiddag stonden de teams voor het eerst tegenover elkaar in Zwolle, morgen volgt het tweede duel, dat ook in Zwolle plaatsvindt.

In de eerste set waren de gasten in de beginfase goed opgewassen tegen de thuisploeg. Bij 2-4, 5-7 en 8-9 hadden ze een minimale voorsprong en de 9-8 achterstand bogen ze met de side out en twee breakpoints ook weer om naar een 10-12 tussenstand. Bij VC Zwolle was in die periode Yfke Jelsma scorend succesvol en ook Wies Smits en Emily Silderhuis pakten puntjes mee.

VC Zwolle kon van 10-12 een 13-12 voorsprong maken en na de 14-14 liepen ze uit naar 17-14. Kaunas VDU kwam bij 17-17 op gelijke hoogte, kreeg toen echter een serveserie van Yfke Jelsma tegen die de set in het voordeel van VC Zwolle zou beslissen. De 17-17 werd 22-17 en na de side out voor 22-18 kwam de eindstand 25-18 op de borden. Van de 19 eigen punten nam Yfke Jelsma er 8 voor haar rekening in deze set.

De tweede set was een lange reeks van machtsvertoon via veel servedruk van VC Zwolle. Via 8-1 naar 17-3 en vervolgens naar 25-10. Wies Smits nam de eerste serie opslagen voor haar rekening, Yfke Jelsma serveerde haar ploeg naar 17-3. De onthutsende 21 om 3 eigen score spreekt boekdelen over de verhoudingen binnen de lijnen.

In de derde set herstelden de gasten zich van het debacle in de tweede set en namen na de 6-6 gelijke stand het initiatief om vervolgens naar 6-10 uit te lopen. Lara Hendricks blokkeerde de 10-14 tegen de vloer, bij 13-15 had VC Zwolle het verschil gehalveerd en even later bij 16-16 stond er een gelijke stand op de scoreborden. Op de side out bleef Kaunas tot 18-19 aan de leiding, VC Zwolle maakte na de gelijkmaker een breakpoint (19-18) en kon na 20-19 op de serve van Wies Smits nog vier keer scoren, waarmee ze de stand naar 24-19 tilden. De set pakten ze met 25-20 en de wedstrijd dus met 3-0.

Bij VC Zwolle maakten Yfke Jelsma en Wies Smits ieder 15 punten, Lara Hendricks scoorde er eentje minder. En de bij VC Zwolle teruggekeerde Anneclaire ter Brugge pakte ook 3 puntjes mee. Bij Kaunas VDU werd Martina Paukstyte met 11 punten de vaakst scorende speelster.

Morgen heeft de ploeg aan twee sets genoeg om door te gaan naar de volgende ronde.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto VC Zwolle.