Vier Eredivisieteams (m) zonder setverlies

VoV, 15-10-2017. 7:46 uur. In de Eredivisie bij de mannen zijn na twee speelronden nog vier teams zonder setverlies. Van Seesing Personeel Orion, Abiant Lycurgus en Draisma Dynamo mocht verwacht worden dat ze maar moeilijk naar een setnederlaag gespeeld zouden worden, maar  ook Coníche Topvolleybal Zwolle heeft gisteren haar stuntje uit de eerste ronde in de uitwedstrijd tegen Inter Rijswijk herhaald.

Met 6 punten uit twee duels gaan deze vier teams aan kop in de Eredivisie, op basis van puntenquotiënt in de volgorde Lycurgus, Zwolle, Dynamo en Orion. Dan volgen SV Land Taurus en TTP met 2-2, Inter Rijswijk en Zaanstad met 2-1 en Advisie / SSS en Vallei Volleybal Prins staan nog op 0 punten

Coach Gerard van Vliet van Zwolle reageerde na de wedstrijd als een bijzonder blij man. “Dit is ongekend, hier mogen we best even van genieten”, vertelde hij. Zijn ploeg genoot van de 0-3 zege bij Rijswijk, waar de eerste set met een ruime 17-25 werd gepakt.  In de tweede werd het bij 22-22 nog hartstikke spannend, maar eindigde het met 23-25 goed voor de bezoekers. In de derde en laatste set stond er aan het eind hetzelfde minimale verschil, nu na een 20-20 en 23-24 tussenstand, op de borden.

Op Stg. Sportief Zwolle vertelde de trainer coach “We hebben ons side – out spelletje echt heel goed op orde. Onze passing is heel sterk en dan is het als tegenstander lastig om gevaarlijk te worden. Ik ben erg tevreden en zie ook veel potentie. Ten opzichte van vorig jaar zijn we in de breedte sterker geworden en iedereen heeft natuurlijk een jaar extra ervaring. Dit ziet er wel goed uit.”

Jelle Hilarius werd met 18 punten (59% aanvallende score) topscorer van de partij. Jorn Lorsheid werd bij Rijswijk met 12 punten de meest scorende speler.

Een uur had Abiant Lycurgus gisteravond nodig om de tweede wedstrijd zonder setverlies af te sluiten. In Barneveld werd Advisie / SSS via 13-25, 23-25 en 15-25 simpel aan de kant gezet.  De eerste en derde set waren van een zeer goed niveau. Van tegenstand was nauwelijks sprake. Er was sprake van goed spel en op alle fronten waren de statistieken in orde.

Dat was in het tweede deel van set twee anders. Bij een 16-8 voorsprong zakte het niveau zienderogen en kwam SSS terug in de wedstrijd bij een tussenstand van 17-20. Coach Arjan Taaij hierover. ‘We maakten veel te veel eigen fouten in die fase. We zakten  ver weg. Ik kan er nog niet echt de vinger opleggen, maar dit mag niet gebeuren en mogen we niet toe laten.’

Vanaf nu is bij Lycurgus de focus gericht op de Champions League. Komende woensdag staat in Kosovo de confrontatie met KV Luboteni Ferizaj op het programma.

Draisma Dynamo had thuis meer moeite om tot een 3-0 zege te komen. Vallei Volleybal Prins kon in de tweede en derde set lang mee. Met 25-23 (tussenstanden 20-20, 23-22) in de tweede en 28-26 in de derde (tussenstanden 12-14, 19-20 en 22-22) bleef de thuisploeg maar net zonder een kleerscheurtje , nadat de eerste set ruim met 25-18 was gewonnen.

Nico Manenschijn werd met 25 punten topscorer, Rik van Solkema kreeg bij VVP de meeste punten (12) op naam.  De lagere foutenlast bij VVP (29 om 19) compenseerde voor een groot deel de mindere scores via aanval en blok.

Seesing Personeel Orion had in Doetinchem weinig moeite met SV Land Taurus. Met 25-17, 25-15 en 25-18 hielden ze de gasten drie keer ruim onder de twintig punten. Het vergde een minuutje langer dan een uur voor de klus geklaard was. Via 13-9 en 19-14 was de eerste set vlot binnen, de tweede was na 15-8 en 22-12 ook zo bekeken en de derde leek even langer te gaan duren toen het verschil ‘nog maar ‘ op één puntje stond bij 11-10. Daarna ging het toch nog snel naar 19-15 en 23-16.

Joris Marcelis scoorde de meeste punten (17) bij de thuisploeg, aanvallend kwam hij tot een scoringspercentage van 83%. Bij Taurus waren Jelle van Jaarsveld en Tom van den Boogaard, beide 10 punten, scorend het beste op dreef.

Zaanstad heeft het eerste puntje van dit seizoen binnen. Thuis via een 2-3 nederlaag tegen TTP. Daar deden de teams net even langer dan twee uur over. TTP won de tweede (na 20-19 achter) en vierde (na 16-20) set met 23-25, Zaanstad pakte de eerste en vierde met 25-18 en 25-21. Na de 2-2 stand werd er een zenuwslopende vijfde set uitgevochten, waarin Zaanstad bij onder andere 16-15 en 18-17 de kans op wedstrijdwinst niet benutte. TTP deed dat op 19-20 wel.

Erwin Huinen, 25 punten, en Lars de Boer, 24 punten, bezorgden Zaanstad de meeste punten, bij TTP was Martijn Brilhuis met 20 punten (scoringspercentage 90%)  het meest trefzeker.  Zaanstad had aanvallend en blokkerend de beste papieren middels een eigen score van 72 om 52. Serveren wilde bij beide partijen niet erg lukken, gezien de 23 om 21 foute opslagen en 8 om 8 aces.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Abiant Lycurgus.