VNL-goud voor Italië, brons voor Polen

VoV, 23-06-2024. 18:21 uur. Vandaag kwam er een eind aan de VNL-editie 2024 bij de dames. In Bangkok werd er om de medailles gestreden door Italië vs. Japan (goud) en Polen vs. Brazilië (brons).

Italië vs. Japan. Italië gaf voor de aanstaande Olympische Spelen hun visitekaartje af. Wie daar mee wil doen om de medailles zal voorbij Italië moeten zien te komen gezien hun goud bij de vanmiddag afgesloten VNL 2024 editie.

Met overmacht won de ploeg van Paola Egonu, die ook nu weer meermaals gewoon over het blok raaksloeg, de eerste twee sets tegen Japan. In de eerste set ging Japan voor het eerst bij 4-8 achter de time out in, vervolgens tilden Degradi, Egonu en Sylla de stand naar 9-16. Japan kwam via Ishikawa en Koga terug naar 14-18, maar opnieuw vonden Sylla en Egonu daarna makkelijk de vloer tot aan 17-23. Twee aanvallende fouten van Japan beslisten de set.

Set twee werd ook met 17-25 door Italië gewonnen. Na de 9-12 (blok Egonu) zorgde Danesi met twee blokpunten op rij voor de 9-18 tussenstand. Japan kon nog inlopen tot 16-23, daarna maakten Sylla en Degradi er 17-25 en 0-2 van.

Japan kon via winst van de derde set in de wedstrijd blijven. Bij 15-12 hadden ze een beslissende voorsprong genomen, die op de side out via 17-13 tot 21-18 in stand bleef. Italië slaagde er op 22-20 niet in de aansluitende treffer te maken, waarna de set met 25-21 naar Japan ging.

In de vierde set zette Italië de puntjes vanaf het begin op de i ofwel sloegen ze die tegen de vloer op de speelhelft van Japan. Bij 6-11 was het verschil een handvol punten, dat bleef gehandhaafd tot 15-20. Even kwam Japan terug (17-20), maar dat werd snel weer rechtgezet (18-23). Bosetti zette haar ploeg op Gold Metal Point, de foutserve stelde de winst even uit (20-24), waarna Sarah Fahr Italië naar het goud blokkeerde.

Italië had op aanval (52 om 66 punten) en blok (2 om 12 punten) belangrijk voordeel. Egonu scoorde 27 keer, bij Japan werd Koga met 17 punten de topschutter.

Brazilië vs. Polen kende een prima openingsfase in de eerste set voor Brazilië, dat via 6-8 op een 10-11 voorsprong kwam. Na de Poolse time out op die stand kantelde de set naar Europees voordeel. Na 13-14 nam Polen met 17-14 een voorsprong van drie punten. Dat verschil bleef staan, ook na de time out van Brazilië op die stand. De rally die het 21ste punt voor Polen was bijzonder, de Poolse spelverdeelster gaf zittend de set up voor het gescoorde punt. Smarzek joeg de 24-20 tegen de vloer, Polen pakte de set daarna met 25-21.

Set twee was opnieuw spectaculair met teams die om beurten aan de leiding gingen. Zo werd 10-13 voor Brazilië een 14-13 en daarna 15-18 en 23-21. In de finale redde Gabi een punt met een, wat de Duitsers bij het voetbal een ‘Fallrückzieher’ noemen. Een achterover bal met de voeten bij het derde balcontact. De zaal ging uit het dak. En alleen daarom al was Brazilië de 26-28 setzege meer dan gegund.

Set drie was voor Polen, met 25-21. Na de 14-14 gelijke stand pakten ze vier punten voorsprong bij 19-15 en met scores van Stysiak en Lukasik hielden ze dat via 23-19 vast tot de eindstand. Brazilië kon in set vier de tiebreak pakken via een ruime 19-25 setzege. Na de 17-17 liepen ze uit naar 17-22 en sloten met veel verschil in hun voordeel af.

In de tiebreak ging het initiatief meteen naar Polen (2-1, 5-3, 7-4) en bij 10-5- hadden ze al een handvol punten voorsprong. Een verschil dat ze niet meer afstonden. Stysiak scoorde 12-7 en Lukasic maakte de winst met 15-9 perfect. Dus VNL- brons voor Polen, Brazilië staat met lege handen.

Met 16 om 19 blokpunten in het voordeel van Polen stonden beide teams stevig blokkerend te scoren. Gabi maakte 22 punten, Lukasic van Polen 21.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s VNL/ FIVB.