VNL-mannen: Japan en Polen door, Canada en Brazilië naar huis

VoV, 28-06-2024. 5:32 uur. Op de eerste dag van de kwartfinales bij de VNL- mannen was het wel meteen goed raak. Met de koppelingen van de wedstrijden. Wat dacht u van Polen vs. Brazilië, de nr. 2 vs. de nr. 7 van de VNL-stand na de poulefase, als afsluiting van de dag en als ‘opwarmertje’ Japan vs. Canada. Om met de laatste te beginnen.

Japan en Canada, de nr. 4 vs. nr. 5 na de poulefase, qua ranglijststand de twee teams die het meest aan elkaar gewaagd zijn, speelden op 18 juni ook tegen elkaar en die partij eindigde toen in een 3-2 zege voor Canada via 15-10 in de tiebreak. Beide teams hebben zich geplaatst voor de Olympische Spelen in Parijs en komen elkaar daar in de poulefase niet tegen.

Het werd een mooi gevecht met lange rally’s en onwaarschijnlijke reddingen aan weerskanten van het net. Uiteindelijk won Japan dit enerverende duel met 3-0 via de setstanden 26-24, 25-18 en nogmaals 26-24.

In de eerste set nam Japan na 5-6 en 8-7 een voorsprong van vier punten bij 11-7, time out Canada, en via een paar foutserves van Canada en een rake klap van Ishikawa, kwam Japan met 15-9 voor. Canada kwam via scores van Szwarc en van Berkel in de series van vier en drie punten terug naar de 18-18 tussenstand.

Japan sloeg zich naar 20-18, maar Canada had met punten van Loeppky en McCarthy het antwoord klaar en nam met 20-22 de leiding over. Twee gratis punten maakten 22-22, Ishikawa sloeg Japan naar 24-22, Szwarc en Maar maakten gelijk (24-24). Nogmaals twee punten van Ishikawa bezorgden Japan de 26-24 winst.

In set twee kon Canada kleine achterstanden in het begin van de set (6-4, 11-8) weer ongedaan maken, maar na de 12-11 stand volgde een Japanse serie naar 16-11, die te veel marge maakte. Japan kwam op 19-13 en 23-15 en koerste rechtstreeks op de 2-0 in sets af. Na de 24-18 werd het eerste setpoint benut.

De derde set kende weer een spannend verloop en een spannende ontknoping. Tussenstanden 7-5, 10-11, 12-11 en 12-15. Canada lag op koers voor een vierde set bij die laatste tussenstand en bleef dat bij 15-18. Ook toen de scheids hen ten onrechte voor vier keer van Japan spelen het 19de punt toekende, was het verschil mogelijk nog beslissend.

Met zijn 22ste punt van de wedstrijd trok Ishikawa de stand bij 22-22 gelijk, bij 24-23 zette hij zijn team op matchpoint. Een netfout maakte het ongedaan, maar ook in deze set waren de beslissende punten voor Ishikawa, de teamcaptain van Japan. Hij scoorde nummer 25 en 26 voor de 26-24 setwinst en de 3-0 wedstrijd winst.

Voor 5.500 toeschouwers werd Ishikawa met 26 punten de topscorer. Japan speelde met de ruim lagere foutenlast (14 om 21) en de iets betere eigen score (56 om 52)

Gastland Polen had Brazilië als tegenstander op 8 juni in Fukuoka en verloor toen met 1-3. In Lodz wilden ze dat uiteraard voor meer dan 10.000 eigen fans rechtzetten.

In de eerste set slaagden ze daar niet in. Brazilië wist in het middendeel van de set (13-16) een gaatje te slaan en bouwde dat verder uit naar de ruime 18-25 winst. In de tweede set kon Polen een achterstand van twee punten bij het begin van de bigpoints (18-20) ombuigen naar een minimaal voordeel (23-22) waarna ze met de set met 25-23 wonnen.

In de derde set bouwde Polen na de gelijke stand bij 10-10 een ruime marge op (14-10, 19-12). Brazilië kwam in de eindfase van de set nog sterk opzetten (23-20, 24-22), maar moest met 25-22 capituleren. Polen maakte de wedstrijd af in de vierde set. Daarin werd vlot een beslissend voordeel genomen (13-8), dat via 21-13 werd uitgebouwd naar de hele ruime 25-16 winst.

Polen maakte het verschil met aanvallende punten (50 om 48) en de lagere foutenlast (23 om 28). Leon werd met 18 treffers hun topscorer, de topscorer van de partij werd Darlan van Brazilië met 21 treffers.

Vandaag staat Italië vs. Frankrijk en Slovenië vs. Argentinië op het programma als de laatste twee kwartfinales.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s VNL/ FIVB.