VoCASA en ZVH beginnen in de B-Poule met een zege

VoV, 18-02-2024. 6:31 uur. Gisteren werden de eerste wedstrijden in de B-Poule van de Eredivisie mannen gespeeld.  Daar de poule uit vijf teams bestaat kon één team nog van een vrij weekend genieten, dat was koploper Sliedrecht Sport. Bekend veronderstelt is dat de nummers 1 en 2 in de eindstand de mogelijkheid hebben om via de tussenronde voor de halve finale nog mee te doen om de landstitel.

De uitgangspositie bij begin van deze competitie was:

• 01> Sliedrecht Sport 4
  • 02> SSS 3
  • 03> VoCASA 2
  • 04> PDK 1
  • 05> ZVH 0

De verschillen tussen de top 3 en PDK en ZVH zijn bij het begin nu heel veel minder dan waarmee het reguliere seizoen werd afgesloten. PDK stond 14 punten achter VoCASA, ZVH had 18 punten minder dan SSS. De vraag is dan hoe spannend het gaat worden?

PDK vs. VoCASA: In het reguliere seizoen won VoCASA in Huizen met 2-3 en in Nijmegen met 3-1. De ploeg uit Nijmegen kon gisteravond na vier sets de volle buit bijschrijven. In Huizen wonnen ze met 1-3 via de setstanden 21-25, 25-23, 16-25 en 20-25.

PDK had de betere score voor blokpunten (10 om 7) en de serve aces (7 om 5), maar kwam aanvallend 12 punten tekort in de eigen score. Sjoerd Hoogendoorn van PDK werd met 17 punten de topscorer van de partij, Mees Blom van VoCASA bleef er eentje achter bij hem.

PDK kon in de eerste set een 9-14 achterstand veranderen in 15-14, maar zag na 17-16 VoCASA  naar 17-19 uitlopen en via 18-22 de zege opeisen. In set twee kon PDK na 18-17 het verschil maken (21-18) en gaf de voorsprong niet meer prijs.

VoCASA maakte in de derde set van 11-13 een 11-18 tussenstand en sloot met 16-25 af en in de vierde set was er na 8-7 voor PDK een 1 om 9 score tot aan 9-16, waarmee de beslissende marge geslagen werd. PDK kwam met 18-21 nog in de buurt, maar moest zich uiteindelijk geslagen geven.

ZVH vs. SSS: SSS was in het reguliere seizoen met 3-0 te sterk in Barneveld, in Zevenhuizen wonnen ze met 1-3

Gisteren waren de rollen echter omgekeerd en kon ZVH (met een stuntzege) het merendeel van de punten in de eigen hal houden. Twee keer kon SSS een achterstand in sets wegwerken, de 25-16 met 23-25 en de 26-24 met 20-25. Vervolgens had ZVH net dat beetje meer over in de tiebreak (15-13)

ZVH schoot in de eerste set uit de startblokken (5-0) en bouwde een ruime voorsprong op (17-9), die ze niet meer inleverden. In set twee werd 22-21 een 22-23 en 23-23 stand voordat SSS de stand in sets gelijkmaakte.

In de derde set werd 15-17 achter een 21-18 voorsprong voor ZVH. Bij 21-21 begon de spannende finale, die bij 23-24 naar SSS leek te gaan, maar met 26-24 door ZVH werd afgesloten. In set vier werd één puntje verschil bij 17-18 er zeven bij 17-24 en kwam de 2-2 setstand door 20-25 op de borden.

SSS wisselde in de vijfde set met een 7-8 voorsprong van speelhelft, kon dat puntje verschil tot 10-11 vasthouden, maar kreeg toen een serie van vier punten tegen (14-11), hetgeen beslissend was voor de nederlaag.

ZVH had een beter aanvallende score van 9 punten (64 om 55), maar scoorde 10 blokpunten minder (8 om 18). Serveren maakten ze twee aces meer (6 om 4) en ze scoorden vijf punten minder voor SSS dan omgekeerd (26 om 31). Yvo Lunsing nam van de 78 eigen punten er 25 voor zijn rekening, bij SSS had Michael Dowhaniuk een aandeel van 24 punten in de totaal 77 eigen punten van zijn ploeg.

De stand is nu:

• 01> VoCASA 1-5
  • 02> Sliedrecht Sport 0-4
  • 03> SSS 1-4
  • 04> ZVH 1-2
  • 05> PDK 1-1

Vandaag spelen de teams in de A-Poule hun eerste wedstrijd. Lycurgus ontvangt Orion en SV Dynamo gaat bij VC Limax op bezoek.