Volop spektakel bij Set-Up ’65 vs Sneek

1617TeamfotoSetUpD1

VoV, 09-04-2017. 10:45 uur.  In Ootmarsum stonden gisteren de nummers twee en drie van de Kampioenspoule tegenover elkaar. De inzet van dit duel was duidelijk, de ploeg die drie punten pakte deed een reuzenstap richting play-offs om de landstitel. Bij elke andere uitslag was de uitkomst nog ongewis. Het zat vol in de Schalm, de stemming was prima en de (Ootmarsumse) zangers lieten zich goed horen. Vooral in de eerste twee sets, toen Set-Up de sterren van de hemel speelde. Stiekem zullen de aanwezige Sneek fans nadien, toen  de 2-0 in 2-3 was veranderd, nog wel eens gedacht hebben aan “Vogeltje wat zing je vroeg” van Toon.

Set-Up was in de eerste set sterk aan het net en vanaf de opslaglijn. Veel servedruk een hecht (remmend) blok, een vaste servepass en scherpe aanvalster, met name in het tweede deel van de set, gaven de thuisploeg veel voordeel op de gasten uit Sneek, die het zonder Quinta Steenbergen (zwangerschap) en Hester Jasper (bij EK Jeugd Oranje) tegen een compleet Set-Up moesten opnemen.

Daphne Giesselink gaf meteen een signaal af, de eerste opslag was direct  een ace, Sneek counterde naar 1-2 en Melanie Grob serveerde de thuisploeg naar 4-2. Bij 6-6 was er evenwicht.  Op 9-6 haalde Petra Groenland haar ploeg naar de kant, de 10-6 achterstand brachten Klaske Sikkes en Anniek Siebring terug naar 10-9, bij 11-11, de derde Set-Up score voor Sneek op rij, was het weer gelijk.

Na de 14-13 trok Set-Up het initiatief met beide handen naar zich toe, Sneek spartelde tegen via met name Roos van Wijnen, maar had het hartstikke moeilijk met de opslagen van achtereenvolgens Melanie Grob, Loes Engbers – Hollink en Carmen Oude Luttikhuis. En in die perioden stond Kirsten Oude Luttikhuis aan het net de aanvallen af te ronden. Op 19-15 scoorde Roos van Wijnen het laatste Sneek punt, de 22-16 kregen ze middels een foutserve kado. Set – Up trok de set met 25-16 naar zich toe. De ploeg van Brahim Abchir scoorde in deze set 20 keer voor zichzelf en 5 keer voor Sneek.

Set – Up ging in de tweede set keihard door met hetgeen ze in de eerste set zo succesvol hadden gedaan. Servedruk, prima passing en veel van de vloer houden, door onder andere de mooiste zweefduiken van libero Jorinda Kremer, die veelal ook bij moordende mokerslagen vanaf de buitenkant door Roos van Wijnen en Anniek Siebring op de goede plek stond. Melanie Grob serveerde Set-Up naar 4-0, de zusjes Oude Luttikhuis zorgen met zijn drieen voor de 10-4 stand, Daphne Giesselink lobte de tweede bal er voor 11-6 in.  Monique Volkers en Roos van Wijnen zetten wat later de 14-10 op het scorebord.

Ilse Oude Luttikhuis bracht zichzelf aan de opslag, en serveerde vervolgens de passlinie van Sneek aan gruzelementen. Na vier aces, een ‘dankjewel’ blokje en een kill block van Carmen Oude Luttikhuis stond het 21-10. Loes Engbers – Hollink serveerde er nog een ace overheen bij 22-11, Set-Up gaf nog twee punten weg en sloot na de side out over en weer met een dood achter het blok vallend lobje van Kirsten Oude Luttikhuis de set op 25-14 af. Totaal 21 keer scoorde Set-Up voor zichzelf en 7 keer voor Sneek.

Na twee sets leek er voor Set-Up een snelle en gunstige beslissing aan te komen. Immers stonden ze met één wedstrijd meer gespeeld vier punten voor in de stand, dat waren er nu vijf na twee sets, en geen fan twijfelde eraan dat dit er zeven zouden worden na drie sets. Maar er woei een andere wind door de Schalm vanaf de derde set. Een frisse Friese wind, die zo af en toe tot dezelfde stormkracht aanwakkerde als in de eerste twee sets de Twentse wind deed. Sneek stond dan wel met 2-0 achter, maar was nog lang niet verslagen.

Dat bleek wel in de derde set, toen Klaske Sikkes een 6-4 achterstand in een keer naar 7-12 serveerde. Set-Up was in geen velden of wegen te bekennen, kreeg ondanks wissels en time outs de serve niet onder controle, waardoor Anniek Siebring, Monique Volkers en Nienke Tromp (2de bal) aan een stuk konden blijven scoren. Set-Up krabbelde nog terug naar 9-13, maar kreeg toen de volgende serie om de oren. Dit keer was het Anniek Siebring die met geen man en macht van de servelijn weg te krijgen was.

De 9-14 werd 10-21, bij Set-Up stond op dat moment zo ongeveer de hele basis aan de kant, Merle Baasdam, Kiki von Piekartz, Ilse Kamphuis en Christie Wolt probeerden zo goed en zo kwaad het ging de set te laten kantelen maar hadden geen schijn van kans. Sneek denderde met 11-25 over Set-Up heen, waarbij ze 21 keer voor zichzelf scoorden en 3 keer voor Set-Up.

In de vierde set ging het tot 10-10 gelijk op. Roos van Wijnen en Paula Boonstra eisten hun punten bij Sneek op, Set-Up blokkeerde via Carmen Oude Luttikhuis, Ilse Kamphuis en Kirsten Oude Luttikhuis drie keer raak in die periode. En leek zich herpakt te hebben. Maar ook Sneek had het ritme te pakken, Paula Boonstra serveerde de stand naar 10-14, Set-Up kwam terug naar 13-14 en op de side out ging het naar 17-18. Een push van Carmen Oude Luttikhuis doorbrak het ritme, met 18-18 was de stand gelijk en dat bleef op de side out in evenwicht tot 21-21.

Steeds met Set-Up in de rol van de ploeg die moest scoren om de gelijkmaker op de borden te krijgen. Bij 21-22 lukte dat niet, Anniek Siebrink blokkeerde Carmen Oude Luttikhuis af, Sneek had het beslissende verschil bij 21-23 aan hun kant. Teams scoorden voor elkaar en brachten de stand op 22-24, Ilse Oude Luttikhuis maakte de 23-24, waarop Petra Groenland de time out in ging. Daarna joeg Anniek Siebring het volgende punt voor Sneek tegen de vloer, de winst was binnen, de gelijke stand ook en ook één puntje. Sneek scoorde in deze set 17 keer voor zichzelf en 10 keer voor Set-Up.

Verlengen dus. Er ging vanaf het begin teveel fout bij de thuisploeg, waardoor ze met 1-4 en 2-6 achter kwamen. Sneek gaf buiten een foutserve geen presentjes meer weg. Met 5-8 werd er van kant gewisseld, twee keer kon Ilse Oude Luttikhuis vanaf linksvoor de bal erin jagen, echter stond aan de andere kant van het net Roos van Wijnen die hetzelfde deed. Zo ook voor de 7-11 stand. Paula Boonstra, van Wijnen en een ace van Monique Volkers brachten Sneek op matchpoint. Drie keer kon Set-Up verlies uitstellen, op 10-14 nam Petra Groenland weer een time out, waarna Roos van Wijnen de wedstrijd voor haar ploeg besliste. Met 9 eigen scores en 1 weggegeven punt pakte Sneek de setwinst.

Set-Up staat nu op 19 punten uit 8 wedstrijden en met 19 sets voor en 14 sets tegen. Sneek staat op 16 punten uit 7 wedstrijden met 18 sets voor en 14 sets tegen. Bij het maximale puntenresultaat van beide ploegen uit de resterende wedstrijden komen beide teams op 25 punten als eindstand. We hoeven dan niet te zeggen hoe belangrijk het is om niet met 3-1 maar met 3-0 te winnen.