Voor- en nadelen in de eerste divisie A (m)
VoV, 20-01-2017. 6:33 uur. Het programma in de eerste divisie A bij de mannen omvat slechts vier wedstrijden voor aanstaand weekend. De teams van EVV, Zwolle II, VC Landgraaf en Arvevo hebben na één wedstrijd in het nieuwe jaar alweer een pauze ingelast. Daardoor wordt er rond de degradatiezone alleen door Ecare Apollo 8 gevolleybald. Vanaf positie acht is de stand EVV 12-27, Zwolle II 12-24, Landgraaf 12-21, Apollo 12-19 en Arvevo 12-10. De pauzerende teams hebben het voordeel dat ze kunnen toekijken wat de concurrent doet.
Het is met het oog op de stand wel duidelijk wat de belangen voor Apollo zijn. Hun tegenstander Avior (7de, 12-28) staat in de stand en in punten niet eens zo heel ver weg, thuis was er een 1-3 nederlaag voor de ploeg uit Borne, uit wonnen ze nog maar een keer dit seizoen terwijl Avior thuis van de derde van onderen en van de laatste met 4-0 won. Je zou bijna zeggen dat dit een driedubbel nadeel voor Apollo is. Maar het is en blijft dan toch volleyballen met een driedubbel nadeel. En wie weet of een driedubbel nadeel in een driedubbel voordeel kan veranderen. Hoe dan? Wij zouden het niet weten, wellicht kan Apollo het vertellen als het is gelukt.
Een mooi affiche hangt er bij VV Alterno in de kantine. Denkbeeldig dan, begrijp ons goed, dat de Peelpush speler en meegereisde fan niet gaan zoeken en ons gaan mailen dat dit affiche er helemaal niet hing. VV Alterno II vs Peelpush is de nummer drie tegen de nummer twee. Twee punten voordeel heeft Peelpush, ze speelden één wedstrijd minder. Alterno kon uit Meijel geen punten meenemen (4-0 // 23, 17, 20, 23) maar bleef twee sets tot het eind dichtbij. Wellicht is het thuisvoordeel belangrijk in deze, al zouden we zo niet weten welk nadeel er aan een thuisvoordeel zit.
VC Voerendaal moest vorige week ervaren dat het lastig winnen is in Kampen van koploper AH van Mierlo Reflex. Het voordeel van een dikke uitnederlaag, het werd 4-0 in Kampen, is dat er meestal, uitzonderingen daargelaten, een thuiswedstrijd volgt. Voor Voerendaal geen uitzondering, zaterdag komt Scylla (6de, 11-29) naar Limburg. Uit tegen ploegen die onder hen staan (Avior, EVV, Zwolle II) deed Scylla het prima, tegen ploegen boven hen werd er zowel uit als thuis, Alterno II is de uitzondering, verloren. Voerendaal staat boven hen, Scylla speelt uit, dus lijkt de voorspelbare conclusie, helemaal omdat de nederlagen van Voerendaal thuis op één vinger te tellen zijn, dat dit theoretisch een nadeel is. Of het in de praktijk ook tot een voordeel kan worden?
Een nadeel van koploper is dat ieder team van je wil winnen en dat die drang tot winst tegen een koploper altijd ietsje meer motiveert dan normaal. Want wie wil er nu niet, al is het maar één wedstrijd, beter zijn dan de koploper, beter zijn dan de nummer één, dan sta je in feite boven de rest, ook al heb je dan geen positie, want op de nulste plaats staan bestaat niet. Het voordeel van koploper zijn is dat je koploper bent en dus hebt bewezen dat je beter bent dan alle andere teams, al kan daar nog weleens een negatieve uitschieter tussen hebben gezeten.
Zoals bij koploper Reflex tegen Voerendaal (uit) en EVV (uit). Reflex speelt zaterdag uit bij Keistad, dat thuis nog maar één keer verloor, met de aantekening dat ze thuis nog niet door de top drie op de proef werden gesteld. De top drie was dus nog niet in Amersfoort. Daar wordt met koploper Reflex een begin mee gemaakt. Het voordeel voor Keistad, verliezen van de koploper kan iedereen gebeuren. Een bijkomend voordeel voor een koploper, de teamfoto staat vaker bij een artikel.
We gaan zien hoe de voordelen en nadelen zullen uitpakken en welke consequenties dat voor de stand heeft.
gh @ Vizier op Volleybal. Foto Reflex.