Voor Oranje interessante duels op voorlaatste VNL dag

VoV, 15-06-2024. 17:22 uur. Dat Oranje vandaag niet in actie kwam wil niet zeggen dat er niet een heleboel interessante dingen gebeurden op de voorlaatste dag in de poulefase van de VNL-dameseditie. Met o.a. de topduels Italië vs. USA en China vs. Turkije, partijen om van te smullen.

Daar was allereerst Canada vs. Frankrijk, waarin het er voor Canada om ging de piepkleine kans op Parijs te behouden via een 3-0 zege. Daarin slaagden ze, zie ons verslag van eerder vandaag, al was het wel met moeite via 31-29 in de derde set.

Daarna verraste rode lantaarndrager Bulgarije de Dominicaanse Republiek. De Bulgaarse ploeg verloor de eerste en vierde set met 26-24, maar zette daar setwinsten    met 23-25 en 22-25 tegenover. In de beslissende vijfde set trokken ze de winst met 13-15 naar zich toe.

De topper tussen Italië en USA was voor Oranje ook interessant, immers USA staat nog op een niet ‘veilige plek’ voor de VNL-Finals. En ook dit duel bracht hen geen zekerheid omdat een zeer gedreven Italië hen met 3-1 het nakijken gaf.

USA kon in de tweede set met 19-25 de 1-0 achterstand, die ze met 25-17 hadden gekregen, ongedaan maken. Italië was in de derde set weer een maatje te groot en won met 25-15, en bouwde in de vierde set een mooie marge op tot aan de 20-15 bij de big points. Toen werd het nog even spannend, time out Italië bij 20-17 en 22-20. Daarna sloeg Egonu raak en miste Drews, waarmee het matchpoint werd. Sarah Fahr banjerde met een snelle mid combinatie met Orro daarna de 25-21 tegen de vloer voor de 3-1 Italiaanse winst.

Egonu werd met 23 treffers topscorer, Italië had met een 76 om 65 eigen score genoeg vooreel voor de winst.

Polen had het tegen Thailand alleen moeilijk in de tweede set. De Aziatische ploeg maakte daarin van 20-19 achter een 20-21 voorsprong, die Polen echter met een serie van drie punten omboog naar 23-21. Op de side out werd het vervolgens 25-23. De eerste en derde set waren met 25-15 en 25-17 naar Polen gegaan.

Bij Japan vs. Servië hadden we in onze mogelijkheid voor een Oranje plaats bij de Top 7 met een zege voor Japan rekening gehouden. Dat kwam uit, het werd 3-0 via de setstanden 25-22, 25-18 en 25-15. Alleen in de eerste set was er iets van spanning bij de 21-20 en 22-21 tussenstanden. Daarna was het bijna steeds één richting verkeer. Japan won de tweede set met 25-18 en de derde met 25-15, na 16-9 en 22-13.

China vs. Turkije. Een thriller van het zuiverste soort. Turkije kwam met 2-0 voor, China herpakte zich en dwong de tiebreak af. Maar wat een geweldige wedstrijd, die tot aan de 13-13 in de tiebreak uitermate spannend was.

Turkije pakte de eerste set met een mooi verschil. Na de 11-10 maakte Eda Erdem even later 13-11 en ook de 18-14 nam zij voor haar rekening. China ging bij 21-16 de time out in, maar kon nadien geen vuist meer maken en verloor met 25-21, na een score van Baladin.  In set twee maakte Turkije in het middendeel het verschil. Bij 22-15 was de voorsprong zo groot dat China zich na een ace van Karakort voor 24-16 met 25-17 geslagen gaf.

In de derde set kwam China onder oorverdovende aanmoedigingen van hun fans terug. Meteen naar 2-8 en met 11-16 stond er een geruststellende voorsprong op het scorebord. Het setpoint op 19-24 werd bij 21-24 benut voor de 2-1 stand in sets.

En China stoomde door in de vierde set (6-9) en kon ondanks geweldige acties van Vargas, die bij drie meter aanvallen over een vliegbrevet leek te beschikken, op voorsprong blijven, al was er bij 14-14 even een gelijke stand. Met een aanvallende fout zette China Turkije bij 23-23 op gelijke hoogte, maar de laatste twee punten waren daarna voor hen. Dus 23-25 en verlengen.

Met 8-6 voor Turkije werd van kant gewisseld, bij 12-12 kon China de balans in evenwicht brengen, waarna ze de tiebreak met 13-15 wonnen. Dus 2-3 winst voor China en het ticket voor de VNL-Finals veiliggesteld.

Voor die tickets voor deelname aan de Top 7 + Thailand is de stand nu met vermelding an het aantal wedstrijden, de gewonnen en verloren duels en de behaalde punen.:

• 6> China 11-8-3-23 (geplaatst)
  • 7> Canada 12-7-5-20
  • 8> USA 11-6-5-19
  • 9> Nederland 11-6-5-18

De van belang zijnde duels morgen voor de eindstand en de deelname aan de VNL Finales zijn USA vs. Japan en Nederland vs. Zuid-Korea. Japan heeft zich al geplaatst, Zuid-Korea heeft geen kans meer op plaatsing. Het is dus niet alleen voor de OS-ranking belangrijk dat Oranje wint, liefst in drie sets, maar ook voor de eindstand in de VNL. En dan maar afwachten wat USA daarna doet. Overigens als USA en Nederland beide met duidelijke cijfers verliezen gaat Canada dus naar de VNl-Finals.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s VNL/ FIVB.