VV Utrecht slaat spijkers met koppen in Kampioenspoule

VoV, 02-04-2023. 6:47 uur. Die zullen ook een aantal andere teams in de Kampioenspoule gisteren hebben willen slaan. Spijkers met Koppen, want het was D-Day, do-or-die-Day of op het op zijn boerenfluitjes Nederlands te zeggen ‘bijltjesdag’. Het kaf werd in de kampioenspoule mogelijk van het koren gescheiden!

Koploper VV Utrecht (7-19) kon Sliedrecht Sport (7-13) op afstand zetten door de punten in de Domstad te houden en van hun bezoekers kansloze achtervolgers te maken. Utrecht kon via een driepunter het eerste ticket voor de play-offs zo goed als zeker binnenhalen. Sliedrecht Sport had met de volle buit nog wel kansen, al was het daarbij ook van anderen afhankelijk.

De wedstrijd werd met 3-0 een prooi voor de thuisploeg. Twee sets kenden ze geen pardon met de hanterende landskampioen (25-20, 25-17), in de derde doorgang slaagde VV Utrecht erin vanuit een 22-24 achterstand alsnog met 28-26 te winnen.

VV Utrecht sloeg in de eerste set het gaatje na de 9-8 tussenstand (naar 11-8), wist het minimale voordeel aan hun kant te houden (15-13) en kon richting de twintig puntengrens meer afstand nemen (19-14) na scores van Ilse Jansen en Iris Reinders. Na de ace voor 24-19 kon Louise Bijlsma verlies nog even uitstellen, waarop de 25-20 volgde.

In de tweede set serveerde Iris Reinders de thuisploeg van 7-6 in en ruk naar 14-6, waarbij ze door scores van o.a. Marit Pasterkamp, Ilse Jansen en fouten van Sliedrecht aan de opslag kon blijven. Sliedrecht kwam nog terug naar 16-11, maar het verschil was te groot om VV Utrecht in de problemen te brengen. De midspeelsters Marit Pasterkamp en Denise de Kant, met ieder 13 punten de twee topscorers van de partij, maakten de laatste punten voor de 25-17 setwinst.

Sliedrecht Sport kwam in de derde set met 0-4 voor, was die voorsprong bij 5-5 alweer kwijt en had een 11-8 achterstand bij 13-13 van de borden gespeeld. Ze liepen uit naar 14-18, aanvallende fouten van VV Utrecht en een score van Julia Joosten zorgden voor het verschil. Sliedrecht bleef via Dagmar Mourits en Iris Vos aan de leiding en had bij 20-23 de setwinst voor het grijpen.

Bij 22-23 ging Elroy Bezemer met zijn ploeg de time out in, Louise Bijlsma zette de gasten op setpoint (22-24), dat door o.a. een aanvallende fout van Sliedrecht en een blokpunt van Denise de Kant werd veranderd in 25-24. De Sliedrechtse foutserve (27-26) en een Utrechts blokpunt beslisten de set met 28-26 en de wedstrijd dus meet 3-0.

Dagmar Mourits werd bij Sliedrecht met 9 punten de meest scorende speelsters. Utrecht had vooral aanvallend (43 om 31 punten) veel voordeel.

In Zwolle een soortgelijke situatie voor wat betreft de kansen van de thuisploeg (7-12). De volle buit kon de spanning er voor hen in houden, al was de kans op een play-off ticket wel minimaal. Tegenstander Sudosa-Desto is uitgeschakeld en ging voor de sportieve eer.

VC Zwolle nam in de openingsset een 9-5 voorsprong, die Sudosa-Desto langzaam maar zeker ongedaan maakte en ze namen de leiding bij 15-16 over. De thuisploeg was daarna effectiever en begon met een 21-17 voorsprong aan de big points, die ze met 25-20 winst afsloten. In set twee had Sudosa-Desto een vlot opgelopen achterstand (9-3) bij 14-14 ongedaan gemaakt, waarna ze doorstoomden naar 15-20 om met 17-25 de stand op 1-1 in sets te brengen.

De derde set werd een walkover voor Zwolle. Via 6-0 en 14-1 werd het 19-6, waarna de 25-8 eindstand de 2-1 in sets opleverde voor de thuisploeg. In de vierde set viel de beslissing met de serie van VC Zwolle van 17-17 naar 21-17. Via 23-20 pakte Zwolle de 25-20 setwinst.

Nynke Hofstede werd met 18 punten de topscorer van de partij.  In haar totaal zaten 4 aces en 5 blokpunten. Paula Boonstra maakte de meeste punten voor Sudosa-Desto, totaal 14. Zwolle had op alle scorende onderdelen voordeel. Aces +4, aanval +4 en blok +5, ook maakten ze minder directe punten voor de tegenstander.

• 06> Sudosa-Desto 8-2

Vandaag speelt Apollo 8 thuis om 14:30 uur tegen VC Sneek. Ook daar is de inzet hoog. Een laatste kans voor Apollo 8 om mogelijk nog een rol van betekenis te spelen, voorwaarde is dan wel een zege die drie punten oplevert.

In de B-poule speelde Voltena thuis tegen Peelpush. Daar werd het een spannende vijfsetter, met een drietal sets die met twee punten verschil eindigden. Voltena pakte de eerste set met 25-21 en verzuimde in de tweede na een 20-15 voorsprong door te drukken. Peelpush won via veel blokpunten in de beslissende fase met 24-26. Via 25-23 en 26-28 werd het vervolgens 2-2. Met 15-12 kon Voltena daarna de winst in eigen hal houden.

• 01> Voltena 5-13
  • 02> Peelpush 5-11
  • 03> Dynamo 4-9
  • 04> FAST 4-0

Vandaag speelt FAST thuis tegen SV Dynamo.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Rudy Biekart, VC Zwolle vs. Sudosa-Desto.