Waar zijn de volleybal risicowedstrijden?
Zouden de volleybalwedstrijden tussen de topploegen in Nederland van aanstaand weekend, bij de dames Sliedrecht Sport vs VC Sneek en bij de heren Abiant Lycurgus vs Landstede Volleybal, bij de plaatselijke burgervaders en politie met een rood kruis erom heen ingeschaald zijn als risicowedstrijden? Was de strijd om de supercup in Doetinchem er ook een?
Zijn er dit weekend duels bij die om extra aandacht, om extra politie inzet en dus om extra politie mankracht vragen, zouden er met het oog daarop al verloven zijn ingetrokken? Is de politiebond wellicht nog van plan om vrijdag een staking voor het weekend af te kondigen in de regio’s Sliedrecht en Groningen om zo het doorgaan van de wedstrijden daar mogelijk tegen te kunnen houden. En gaan de fans een tegenactie bedenken. Een demonstratie om de politiestaking te dwarsbomen?
Zou burgemeester Bram van Hemmen van Sliedrecht al met zijn collega Hayo Apotheker van Sudwest Fryslan, waar Sneek onder valt, gebeld hebben? Heeft Peter den Oudsten van Groningen al contact gehad met Henk Jan Meijer van Zwolle? Om eerlijk te zijn, wij denken van niet!
En hoe zit dat in Twente op zaterdag en zondag. Zijn er supportersrelletjes te verwachten bij Springendal Set-Up ’65 vs het Talent Team Papendal? Of bij Eurosped TVT vs Peelpush. Is deze regio voorbereid op een invasie van de harde kern van TTP en Peelpush fans? En is Regio Zwolle Volleybal vs Coolen Alterno al tot een risicoduel verklaard of Seesing Personeel | Orion vs SV Land Taurus? Hoe staat het ervoor, is er al overleg gaande tussen de burgemeesters van deze steden? Is er politie te paard? Hoe worden de volleybal hooligans in toom gehouden? Wordt er op de A1 al bij voorbaat streng gecontroleerd? Hoe is de stand van zaken, wie weet hoe het ervoor staat?
Wat een idiote vragen? Is het hier iemand in de bol geslagen? Is degene die dit allemaal wil weten van een andere planeet komen overwaaien en weet hij niet weet hoe het in dit kleine Oranje landje aan de Noordzee gaat. Weet hij niet dat er alleen rellen zijn bij ‘koning voetbal’ en niet bij de andere sporten. Weet hij dan niet dat al die andere sporten het in de regel allemaal zelf regelen en geen geüniformeerde hulp nodig hebben. Weet hij dan niet dat de incidenten bij de andere sporten in de laatste tien jaar bij wijze van spreken op de vingers van één hand te tellen zijn.
Afgerond zo’n 3.900.000 leden kennen de tien grootste sportbonden van Nederland. Daarvan zitten er circa 1.200.000 bij de voetbal en de rest, pakweg 2.700.000 afgerond, is aangesloten bij bijvoorbeeld tennis, golf, hockey, zwemmen, atletiek , gym en volleybal. Op hockey na, allemaal geen contactsporten, die voor een bepaalde ‘uitstraling’ kunnen zorgen. Bij die andere sporten horen we dus bijna nooit iets over incidenten, over relletjes, vernielingen, misdragingen , afgelastingen vanwege risico’s, politie inzet en noem maar op, terwijl er bij die bonden toch wel twee keer zoveel leden zijn. Of zouden die leden ook allemaal een beetje voetbalsupporter zijn en hun frustraties daar uitleven? Dat geloven we niet.
Wat wij ons afvragen hoe het Rijk c.q. de gemeenten de extra kosten die het maakt ten behoeve van ‘Koning Voetbal’ eigenlijk van plan is te compenseren aan die andere sportbonden. Eerder liet de politievakbond ACP weten de politie-inzet bij voetbal rond de 300.000 manuren per jaar kost. Een paar jaar geleden was de Minister van Veiligheid en Justitie van plan om de kosten van politie-inzet buiten het stadion door te berekenen aan de clubs. Dat ging na kritiek van de KNVB niet door omdat de overheid primair verantwoordelijk is voor openbare orde en veiligheid. Dat klopt natuurlijk, maar dat zou eigenlijk geen beletsel voor doorberekening mogen zijn. Het argument is daarvoor te zwak.
Zou bijvoorbeeld Eurosped niet wat tegoed hebben van de Gemeente Almelo omdat de door hen veroorzaakte overheidskosten veel minder zijn dan bijvoorbeeld die van Heracles. En in Groningen, hoe zit dat daar met de plaatselijke FC en UEF Donitas en Abiant Lycurgus. Of in Zwolle dat ook met twee volleybal Eredivisie ploegen nog minder dan een schijntje van de gemeente vraagt dan PEC Zwolle.
Uit ervaringscijfers moet toch bekend zijn wat risicowedstrijden de gemeenschap per kalenderjaar / seizoen kosten. Dat is dan het totaal te verdelen budget. Als clubs het hele gebeuren zelf (gedeeltelijk) in goede banen leiden, dus bij voetbal net zo goed als dat die andere sporten allemaal allang zelf doen, moet er toch wat overblijven van dat budget. Wat aan euro’s niet nodig is, kan dan toch gewoon uitbetaald worden. Dus iets van het budget dat nagenoeg alleen aan voetbal opgaat naar de rest van sportend Nederland.
Een eerlijker verdeling van het ‘calamiteiten – budget’, niet een voetbalclub die het helemaal opsoupeert, maar daarin meer medelende sportverenigingen! Is dat gewenst? Voor de verdeling van de ‘pot’ is wel een formule te bedenken op basis van bijvoorbeeld toeschouwersaantallen, economisch belang, ledenaantallen of iets dergelijks. Wie geen gebruik maakt van het calamiteiten – budget zou aan het eind van het seizoen als beloning een cheque van de gemeente moeten krijgen. Tenminste als ze het ook allemaal naar tevredenheid geregeld hebben of hebben laten regelen.
gh @ Vizier op Volleybal. Foto Harry Meijer.