Wat kosten veel scorende aanvalsters?
Gezien de stand in de DELA Eredivisie lijkt het erop dat, ondanks dat er nog meer dan een handvol wedstrijden afgewerkt moeten worden, de kaarten voor de kampioens- en degradatiepoule al geschut zijn. Niet voor wat betreft de uiteindelijke posities daarin, wel voor wat betreft de deelnemers aan de beide afzonderlijke groepen. Het verschil tussen positie zes en zeven is namelijk inmiddels meer dan tien punten, hetgeen ons inziens alleen nog via een achtste en negende wereldwonder te overbruggen is. Laten we er maar eens vanuit gaan dat CSE VC Zwolle, New Nexus Apps Lycurgus en Irmato VC Weert in een dubbele driekamp met elkaar gaan uitmaken wie er volgend jaar in de Topdivisie gaat spelen, als tenminste de kampioen van de Topdivisie wil promoveren naar de Eredivisie.
In de nog resterende wedstrijden in de eredivisie moeten deze teams proberen zoveel mogelijk te groeien, zoveel mogelijk erbij te leren en fit te blijven en vooral geen fysieke averij op lopen. Want in de resterende wedstrijden van het reguliere seizoen gaat het voor hen alleen nog om de startbonus voor de nacompetitie. Nergens anders meer om. Om twee of één puntje of om vast te houden wat er al is. In ieder geval met de huidige selectie aan de start staan als het schot voor de nacompetitie klinkt, kan een doelstelling zijn. Nu versterking aantrekken is voor de punten weinig zinvol, gezien het aantal te verdienen punten als startbonus.
En of er dan straks als startpremie nul, één of twee bonuspunten staan is misschien nog niet eens van zo heel veel belang, die kunnen met een zege weer ingehaald worden. Er zijn tenslotte dan vier wedstrijden, die over handhaven of degraderen beslissen. De vraag die zich dan opdringt, is wat is het een club waard om in de Eredivisie te blijven spelen? Welke afwegingen worden er gemaakt om een team op dit niveau te houden, als men zich persé wil handhaven.
Nou even mijmeren:
Om meerdere redenen kan het belangrijk zijn om het Eredivisieschap te behouden en niet af te dalen naar de Topdivisie. Om de zekerheid van behoud te verkrijgen en met de kennis omtrent de sterkte van de andere teams in de degradatiepoule kan het dus een optie zijn om het eigen team te versterken met bijvoorbeeld een of meer goed scorende buitenlandse aanvalster of een sterk verdedigende libero, al naar gelang waar behoefte aan is.
Deze dames heb je bij wijze van spreken pakweg twee maanden nodig. Zeg één maand om mee te trainen, te wennen en wat minuten te maken en dan om vier wedstrijden als ‘super joker’ in te zetten in de beslissende fase van het seizoen. Een sponsor, die voor de kosten wil opkomen omdat het bedrijf ook belang heeft om zijn naam op Eredivisieniveau te houden, kan zich afvragen wat die inhuur periode gaat kosten en natuurlijk wat het oplevert? Wegen de kosten tegen de baten op?
Of om nog een beetje door te mijmeren:
Als bekend is welke teams de finale via de best of five serie om de landstitel gaan spelen. Zou een club dan een speelster kunnen inhuren voor wat wedstrijden. Om je aan de titel te helpen? Een contract per gespeelde wedstrijd? Voor 3, 4 of 5 wedstrijden, al naar gelang, hoe lang de play- offs duren. Wat is de landstitel waard, wat kan het opleveren?
Wie is er beschikbaar? Wie voldoet aan de eisen om hier straks nog mee te mogen doen? Wie speelt weinig in het buitenland bij de club waar ze onder contract staat, wil de club die speelster verhuren? Voor hoeveel? Hoeveel kost het voor een beslissende periode? Joost mag het weten!! “Zullen we hem toch maar even bellen, voor het geval dat?” Een lijstje maken, wat we nodig hebben, wie is er beschikbaar? Formaliteiten regelen, papieren in orde maken, hoelang duurt dat, wanneer is ze dan inzetbaar? Bel jij de sponsor alvast!
Of is dit gemijmer hersenspinsel?
gh @ Vizier op Volleybal.