Webton Hengelo timmert hard aan de weg
Met een gedegen financiële huishouding en vijfhonderd leden behoort Webton Hengelo tot de gezondste volleybalverenigingen binnen de regiogrenzen. Maar de club neemt geen genoegen met de huidige status. Bij Webton Hengelo bruist het van de ambitie. De club zorgde al dat de vrijwilligersaantallen toenamen, maar tracht, ondanks de huidige tendens, ook het jongensvolleybal weer hip en florerend te maken. Bovendien wil de club de dames katapulteren naar nationaal niveau. ‘Wij hebben een kweekvijver vol talent’, onderbouwt voorzitter Gertjan Knook zijn visie.
Terwijl andere volleybalclubs financieel de eindjes aan elkaar moeten knopen, stemmen de basisvoorwaarden bij Webton Hengelo in deze economisch moeilijke tijd tot volle tevredenheid. Maar achterover leunen doet de club geen moment. De grootste volleybalvereniging van Hengelo heeft grote plannen. ‘Qua financiën hebben wij een zeer gezonde huishouding. Daarnaast beschikken we met Webton Internetdesign over een uitstekende hoofdsponsor. Dat is een voorrecht. Andere clubs hebben het namelijk moeilijk. Maar wij kijken verder vooruit’, vertelt voorzitter Gertjan Knook.
En daar is geen woord aan gelogen. Webton timmert hard aan de weg. Neem het jongensvolleybal, dat overal te kampen heeft met teruglopende ledenaantallen. ‘De jeugd spiegelt zich aan internationale verrichtingen en die zijn bij het herenvolleybal al jaren minimaal. Dat werkt door binnen de ledenaantallen’, schetst Knook de huidige situatie. ‘Daar doen wij als vereniging heel veel aan. In ons nieuwe technische beleidsplan hebben we ons gefocust op de werving en begeleiding van de jeugd, ook richting doorstroming. Op de scholen zijn we de afgelopen twee jaar al actief geweest om jeugd enthousiast te maken voor de sport, door tijdens de gymlessen volleybaltrainingen te geven. Daaruit heeft destijds ook een aantal jongens zich aangemeld. Helaas waren dat er niet genoeg voor een team. Nu zijn we bezig met het opstarten van mixteams voor jongens en meisjes.
Daarnaast doen wij mee aan een project van de gemeente Hengelo, genaamd ‘Fit 2 School’, waarin sporten door verenigingen gefaciliteerd gaan worden op scholen’, vertelt Knook, die afgelopen jaar al investeerde in gecertificeerde trainers en een vrijwilligersvermeerdering. Dit laatste is overal een zorgenkindje, maar de volleybalvereniging heeft alle taken uitstekend weg weten te zetten. ‘Met Sportservice Overijssel zijn we aan een campagne begonnen om nieuwe vrijwilligers te werven. Daarin hebben we alle commissieactiviteiten in kleine brokjes opgedeeld, zodat taken minder groot zouden worden. Na een belavond, waarin alle leden persoonlijk benaderd zijn, hebben we al die brokjes kunnen verdelen. Ons vrijwilligersbestand is nu kerngezond. Alle activiteiten die wij willen doen, kunnen nu georganiseerd worden.’
‘Binnen 5 jaar willen wij met de dames op nationaal niveau spelen’
Het moet uiteindelijk leiden tot de juiste balans op sportief gebied. ‘Onze ambitie is tweeledig. Enerzijds willen we de breedtesport, zowel op competitief als recreatief gebied, waarborgen. Daarnaast hebben we de ambitie met zowel het heren- als damesteam op landelijk niveau te spelen. Met de heren (regiodivisie, red.) doen we dat al. Bij de dames (eerste klasse, red.) niet. Maar daar hebben we een heel mooie aansluiting vanuit de jeugd. We beschikken over een kweekvijver vol talent. We dragen meisjes al aan bij de regionale selecties en gaan volgend jaar ook binnen de vereniging doorselecteren. Vanuit die sterke basis hebben we daarom als doel gesteld binnen vijf jaar op landelijk niveau actief te zijn. Dat is haalbaar. En als we daar zijn, blijven we volleyballen met zelf opgeleide speelsters. Wij willen binding creëren.’
(Bron Webton Internetdesign)