Welke volleybalblessures komen het meeste voor?
VoV, 16-01-2024. 3:19 uur. Volleybal; de meesten van ons hebben het ooit weleens gedaan en velen onder ons doen het zelfs op competitief niveau. Deze sport wordt zowel binnen als buiten op het strand gespeeld en het is fantastisch om naar te kijken. Je hebt niet direct contact met de tegenstander, met het is een super technische en mooie sport.
Hoewel er dus geen direct contact is met de tegenstander, zijn er toch een heleboel blessures die regelmatig voorkomen. Je kunt blessures zoveel mogelijk voorkomen met een goede warming-up en bepaalde oefeningen die je spieren sterker maken. Je kunt ook kiezen voor fysiotherapie Leeuwarden. Een fysiotherapeut kan je de juiste ondersteuning en oefeningen adviseren. Maar welke blessures komen nu veel voor?
De verstuikte enkel: De verstuikte enkel komt waarschijnlijk het meeste voor in volleybal. Je kunt een verstuikte enkel oplopen wanneer je bijvoorbeeld landt op de voet van een teamgenoot. Het vervelende aan een verstuikte enkel is dat de kans steeds groter wordt dat je het nog een keer krijgt als je eenmaal je enkel hebt verstuikt.
Deze kans is vooral groter binnen de eerste 6 maanden. Je moet daarom je best doen om goed te herstellen en bepaalde oefeningen te doen om de kracht en balans weer terug te krijgen voordat je weer een training of wedstrijd ingaat. Fysiotherapeut Drachten kan je hierbij helpen. Neem het dus zeer serieus!
Jumpers knie: De “jumpers knie”: wie kent hem niet? Deze blessure komt ook vaak voor bij volleybal spelers. Je kunt deze blessure oplopen door herhaaldelijk explosief te springen. Je oefent hiermee namelijk veel stress uit op de pallet pees, die onder je knieschijf zit. Hierdoor kan er overbelasting ontstaan, maar ook door de verkeerde techniek kan bijvoorbeeld een peesontsteking ontstaan.
Gelukkig kun je deze blessure behandelen, maar voorkomen is altijd beter dan genezen. Om de jumpers knie te voorkomen, moet je regelmatig oefeningen doen om de stabiliteit van de knie te versterken. Daarnaast moet je je sprongtechniek oefenen en zien te verbeteren. Alleen zo kun je het voorkomen!
Schouderblessures: Schouderblessures komen ook veel voor. Dat is ook niet raar; je maakt de hele tijd dezelfde bewegingen waarmee je je armen en je hoofd gebruikt. Denk hierbij aan services, blokkeringen, spelverdeling en aanvallen. De herhaalde bewegingen, maar ook de verkeerde techniek, kunnen ervoor zorgen dat je inklemmingen krijgt en dat je pezen gaan irriteren.
Gevolg? Mogelijk een peesontsteking of zelfs scheuren in de pees. Om dit te voorkomen en genezen moet je specifieke technieken aanleren en stabiliserende oefeningen voor de schouder doen.
Lage rugklachten: Ook rugpijn komt veel voor, meestal omdat je vaak moet buigen. Je kunt hierbij een van je rugspieren verrekken, maar er kan ook stress komen te staan op de botten van de onderrug. Ook hierbij is het weer belangrijk om de juiste techniek te gebruiken. Tevens kun je oefeningen doen om de romp te stabiliseren. Dit zijn de meest effectieve manieren om dit soort klachten te voorkomen en behandelen. Je kunt altijd even langs de fysiotherapeut gaan om je bij de bovenstaande blessures te laten helpen.
gh @ VoV, bron en foto Marcel Hiemstra, Twenty4 Webvertising.nl