WEVZA: Pré Jeugd Oranje jongens ondanks zege laatste

VoV, 07-01-2023. 17:30 uur. De Pré Jeugd Oranje jongensploeg speelde bij het WEVZA toernooi in de plaatsingswedstrijden een driekamp om de posities vijf tot en met zeven met de nummers drie (Portugal) en vier (België) uit poule B. Portugal won met 3-1 van België en België won op haar beurt met 3-0 van Nederland. Bij Nederland vs. Portugal ging het vanmiddag voor Nederland om de positie zes in de eindstand, hetgeen ook een ticket voor het EKK2 zou opleveren. Daarvoor was een 3-0 zege op Portugal eigenlijk een vereiste.

Nederland zag in de eerste set een aantal keren een voorsprong verloren gaan (6-4 werd 6-6, 10-7 werd 10, 15-13 werd 16-17) maar had aan het eind van de set genoeg over om na de 19-21 achterstand Portugal op een koekje van eigen deeg te trakteren. Van 19-21 denderde Oranje ineens keer door naar 25-19, ondanks twee time-outs van de Portugese ploeg.

In set twee een omgekeerd beeld. Oranje kon een aantal keren een achterstand wegwerken (4-6 en 5-8 werd 9-9, 12-14 werd 14-14) na 18-19 ging het initiatief naar Oranje (22-20) maar met een serie van vijf punten maakte Portugal de set uit voor de 22-25 eindstand.

In de derde set was Portugal de betere ploeg. Nadat ze een 6-4 achterstand hadden omgebogen naar een 6-11 voorsprong hielden ze Oranje op een vijftal punten achterstand. Zoals bij 11-16, 14-19 en 16-21. De serie naar 16-24, de Portugese foutserve en de Nederlandse aanvallende fout maakten er 17-25 en 1-2 van.

In de vierde set nam Oranje na 12-14 achter een 16-14 voorsprong en kon na 19-19 opnieuw via o.a. een ace van Jelle Denkers het verschil maken. De 23-19 bracht Oranje twee punten van de tiebreak af. Portugal kwam terug in de set (23-23) maar maakte daarna de fouten die Nederland nodig had voor de 25-23 winst en 2-2 stand.

In de tiebreak werd met 8-5 van speelhelft gewisseld. Portugal kon het verschil bij 12-11 tot één puntje terugbrengen, maar wist de gelijkmaker niet op de borden te krijgen. Nederland pakte de winst met 15-12 en dus met 3-2.

Nederland eindigt met 2 punten in deze driekamp om de plaatsen vijf tot en met zeven op de laatste plaats en wordt dus zevende.