Winnende start Oranje U20 meiden bij EK in Sofia:

VoV, 05-08-2024. 18:02 uur. De Oranje U20 meidenselectie, onze talenten die we hopen op de Olympische Spelen in 2028 in Amerika of in 2032 in Brisbane, Queensland in Australië en daarvoor al op WK’s aan het werk te zien, spelen vanaf vandaag hun EK in Sofia Bulgarije.

De selectie bestaat uit de spelverdeelsters Luna Strikwerda en Bibian van de Wetering, als libero zijn Janne Koops en Pippa Molenaar mee, de diagonalen zijn Yfke Jelsma en Emma Wijnbergen. De passer lopers zijn Noa Krikhaar, Sjakkie Donkers, Pip Kok en Wies Smits en de midspeelsters Roos Wessels, Maaike Heilig, Suus Gerritsen en Britt van de Kooi maken de selectie compleet.

Als eerste tegenstander stond Oranje vandaag tegenover Slovenië, later in het toernooi volgen nog Zweden. Kroatië, Turkije, Bulgarije, België en Spanje. Nederland had een winnende start van het EK.

In de eerste set nam Slovenië een 18-13 voorsprong richting de big points. Maar Oranje kwam voortreffelijk terug in de set en had bij 18-18 de hele achterstand van de borden gespeeld. Vervolgens ging het gelijk op. Yfke Jelsma scoorde de side out voor 19-20, de Nederlandse midaanval maakte 21-22. Daarna herpakte Slovenië zich en scoorde drie keer op rij (24-22), waarna ze de set alsnog met 25-23 naar zich toe haalden.

Set twee en drie waren met overmacht voor Oranje. Tussenstanden van 5-12 en 6-18 zeggen voor wat betreft de tweede set genoeg. Aan het eind stond er een hele ruime 13-25 en 1-1 op het scorebord. Set drie gaf ongeveer hetzelfde beeld. Een veel sterkere Nederlands team, dat opnieuw vlot in het begin een reuzenvoorsprong nam (4-12). Tien punten verschil stonden er bij 6-16 op het scorebord, Slovenië kon dat verschil van dubbele cijfers nog terugbrengen naar zeven bij 16-23, daarna maakten Emma Wijnbergen en een uitgeslagen aanval een eind aan de set (16-25), waarmee Oranje dus op 1-2 kwam

Het kan vreemd lopen bij volleybal met jeugd of Jong Oranje teams. De overmacht uit de tweede en derde set was in de vierde set zomaar ineens verdwenen na de 3-2 stand voor Slovenië. Met een lange serie liepen ze uit naar 11-2. Daarna kon Oranje wat terugdoen, al bleef het verschil wel ruim. Bij 15-10 ging Slovenië de time out in, vervolgens brachten ze de marge naar zeven punten bij 19-12, waarop bondscoach Marko Klok de ploeg naar de kant haalde. De 21-17 gaf hoop op setwinst, echter bij 23-18 was die weer stevig geslonken. Slovenië kon de tiebreak met 25-19 afdwingen.

In die beslissende vijfde set pakte Oranje de draad weer op en kwam via 0-3 op een 2-7 voorsprong. Bij 3-8 werd van speelhelft gewisseld. Slovenië wilde echter niet van opgeven weten en knokte zich in de setfinale nog terug naar 13-14, daarna kon Oranje het allerlaatste en beslissende punt voor de wedstrijdwinst laten noteren.

Sjakkie Donkers en Suus Gerritsen werden met 12 punten topscorers bij Nederland. Roos Wessels maakte er 10, Wies Smits en Emma Wijnberen kwamen tot 9 treffers. Yfke Jelsma scoorde 8 keer, Luna Strikwerda liet er 7 op het scorebord zetten Maike Heilig en Noa Krikhaar kwamen tot 5 treffers.

Oranje haalde het meeste voordeel uit de aanvallende punten en scoorde ook een drietal blokpunten meer. Maar speelde ook met een iets hogere foutenlast.