Winst en verlies voor Lycurgus tegen Lüneburg

VoV, 09-09-2024. 15:20 uur. Nova Tech Lycurgus haalde in de voorbereiding een knap staaltje uit door zaterdag duel twee van het tweeluik tegen SVG Lüneburg zeer overtuigend met 3-1 (25-21, 25-23, 25-20, 22-25) te winnen. Een dag eerder was er in Veendam een 3-1 (25-27, 28-26, 20-25 en 19-25) nederlaag tegen de Duitse CEV-Cup finalist van vorig seizoen.

In het Alfa-college Sportcentrum zinde Nova Tech Lycurgus wellicht op revanche nadat het in het eerste duel in de sfeervolle Sorgvliethal in Veendam niet lukte om aan de sterke eerste twee sets een passend vervolg te geven. De ploeg van coach Mark Lebedew speelde met een enorme intensiteit wat zorgde voor sterk verdedigen, blokkerend een overwicht krijgen en aanvallende dreiging van alle kanten. De energie en gretigheid spatte ervan af. Binnen 75 minuten was het 3-0 voor de thuisploeg. Volgens de vooraf gemaakte afspraak werd nog een vierde set gespeeld.

Het zijn weliswaar oefenwedstrijden maar het niveau wat Nova Tech Lycurgus liet zien nodigt uit om op het puntje van de stoel te zitten en te genieten. De technische staf gaf tegen de Duitsers, net als in de voorgaande oefenduels iedereen speeltijd. Vrijdag begonnen Stijn van Schie, Auke van de Kamp, Vicente Parraguirre, Alexej Zhbankov. Robin Boekhoudt, Jeffrey Klok en Uros Planinsic.

Een dag later begon dezelfde opstelling, maar startte Nuno Marques op de plek van Parraguirre. Gedurende beide duels kwamen Martijn Brilhuis, Gijs van Solkema en Niels Kuijpens in de loop van de wedstrijden binnen de lijnen om ook de nodige minuten te maken. Niels de Vries was wegens privé omstandigheden afwezig en Guus Boer is herstellende van een blessure en nog niet inzetbaar.

Nadat het vrijdag in de eerste twee sets bloedstollend spannend was, was dit amper zestien uur later veel minder het geval. Nova Tech Lycurgus was op alle fronten de betere ploeg en dat leidde telkens tot een paar punten voorsprong in de loop van de set. Met onder meer een slim spelende Van Schie in de eerste anderhalve set tot hij gewisseld werd, een solide acterende Van de Kamp en een uitblinkende Marques was het Boekhoudt die de eerste set winnend afrondde.

En nadat Van Solkema, die vanaf de tweede set het spel verdeelde, met een ace de stand naar 24-21 tilde in set twee maakte wederom Boekhoudt het met een snelle actie af. In de derde set was het aan Brilhuis om met een daverende klap de set binnen te slaan en 3-0 op het scorebord te zetten. Vanaf 21-21 in set vier lukte het net niet om er een eclatante 4-0 van te maken.

Bij Lebedew kon er na afloop dan ook wel een glimlach van af. ‘Het niveau van de wedstrijd was goed en gisteren in de eerste twee sets ook. Vandaag was ik extra blij, omdat we ten opzichte van vrijdag progressie maakten. Het lukte om dingen die we besproken hadden toe te passen. De spelers beginnen elkaar nog beter te begrijpen en te zien hoe we samen succesvol kunnen zijn.

Over dat deel ben ik erg te spreken. Over het team sowieso. Erg leergierig en hardwerkend. En het spel van dit weekend is echt een goed niveau. Het vertrouwen, de rust en de controle tijdens de lange rally’s stak er wat mij betreft bovenuit. Maar laat helder zijn we hebben echt nog verbeterpunten en daar gaan we de komende tijd verder aan werken.’

Komend weekend sluit Nova Tech Lycurgus de voorbereiding af met twee duels tegen VC Greenyard Maaseik. Zaterdagavond 14 september om 19.00 uur in de Duurswoldhal in Slochteren en zondag de 15e vanaf 15.00 uur duel twee in het Alfa-college Sportcentrum.

gh @ VoV, bron persbericht Nova Tech Lycurgus door Theo Sikkema, foto website Lycurgus.