WK thriller in Manila (I)

0000RexVitra

VoV, 20-10-2016. 13:59 uur. Op het WK voor clubteams stonden vandaag twee wedstrijden met Nederlandse betrokkenheid in de agenda. Anne Buijs kwam met Rexona Sesc Rio in actie tegen Eczacibasi Vitra Istanbul, waarvan we in deze ‘WK Thriller in Manila (I)’ verslag gaan doen. De Turkse ploeg had een internationaal gezelschap aan volleybalsterren in het team zoals de Braziliaanse Thaisa en Amerikaanse Adams op mid, de Amerikaanse Jordan Larson, de Russische Tatiana Kosheleva en de Servische Tijana Boskovic en spelverdeelster Maja Ognjenovic, alsmede een Turkse libero en de Turkse teamcaptain Neslihan Demir.

Bij Rexona was het op Anne Buijs na een ‘all Brasilian Team’. Rexona had minder dan twaalf uur voor dit duel een vermoeiende vijfsetter uitgevochten met en verloren van het Italiaanse Pomi Casalmaggiore. Ze moesten winnen om redelijke zekerheid over de halve finale te hebben, immers Pomi Casalmagggiore moest later op de dag nog tegen PSL Manila. En aangezien eerst de gewonnen wedstrijden en dan pas de behaalde punten tellen, was winst uitermate belangrijk.

Het werd een geweldig gevecht van twee teams die elkaar geen duimbreed toegaven. In de openingsset ging het voordeel heen en weer, na de 1-4 voor Vitra en 4-4 daarna werd er nagenoeg om en om op de side out gescoord. Met opvallend veel foute opslagen. Jordan Larson  veranderde bij de big points de 21-20 in 21-22, Thaisa en Boskovic sloegen Vitra na de 22-22 naar 22-24. Na het prachtige ‘drop shot’ van Anne Buijs voor 23-24 ging Vitra de time out in. Anne Buijs, die voorheen niet veel in het aanvallende spel werd betrokken, kreeg na vijf keer voluit gaan vanaf linksvoor ook de 24-24 op het scorebord. Monique maakte gelijk bij 25-25, waarna Gabi en opnieuw Monique de set voor Rexona binnenhaalden.

In de tweede set eenzelfde soort wedstrijdbeeld. Gelijkopgaand met minimale onderlinge verschillen. Blokkerend was Vitra sterk en ze speelden met een lage foutenlast. Tot 19-19 waren de teams aan elkaar gewaagd, daarna eiste Boskovic een scorende hoofdrol op. Op 19-22 haalde Rezende zijn team naar de kant, zonder succes, de set ging met 19-25 verloren.

In de derde doorgang veranderde Rexona een 6-8 achterstand in een 10-8 voorsprong. En na de 11-9 kon Vitra het initiatief terug pakken. Blokkerend stopten ze de aanvallen af en scoorden in de rebound, waardoor ze bij 12-14  weer aan de leiding gingen. Gabi was hun plaaggeest, ze maakte gelijk en zette Rexona daarna op 16-15. Bij 13-14 was Anne gewisseld en ze zou ook niet meer terug komen. Vitra ging bij 22-20 de time out in, Kosheleva scoorde 22-21, Adams maakte even daarna de 24-22, maar Gabi had het laatste woord. Met 25-22 werd het 2-1 voor Rexona. De 2 om 11 foutenlast deed Vitra de das om in deze set.

In set vier bouwde Vitra Istanbul geleidelijk aan een grote voorsprong op. Van 2-5 via 6-9 naar 7-11. Boskovic, Neslihan Demir en Kosheleva maakten het verschil naar 13-19 op zes punten. dat konden de Zuid – Amerikaanse dames nog naar vier terugbrengen bij 17-21, Kosheleva sloeg daarna nog een paar keer hard raak en zette haar team bij 17-24 op set- en tiebreakpoint.  Na de 18-24 door Monique sloeg Rachael Adams het winnende punt voor de verlenging via een midaanval hard tegen de vloer. In deze set leek het er een beetje op dat de vermoeidheid de ploeg van Rezende parten speelde.

De tiebreak paste perfect in het beeld van de sets ervoor. Teams die aan elkaar gewaagd waren en vochten voor de zege. Na de 7-6 voorsprong voor Rexona was het echter in een keer afgelopen. Vitra pakte door onder andere kill blocks van Thaisa en rake klappen van Boskovic een 7-12 voorsprong, twee time outs konden in die periode geen ommekeer teweeg brengen. Op 10-14, na een uitgeslagen aanval van Gabi werd het matchpoint met een subtiel lobje benut. Vitra was zeker van de halve finale, Rexona moet nog wachten.

Boskovic werd met 28 punten topscorer. In dit aantal zaten 7 blokpunten. Larson en Kosheleva scoorden elk 15 keer. Thaisa maakte er 11, waarvan 6 blokkerend. Bij Rexona werd Monique met 24 treffers de meest scorende speelster. Anne Buijs kwam tot 3 punten.

Met nog de wedstrijd Casalmaggiore vs Manilla te gaan is de stand nu: Vitra Istanbul 2-5, Rexona 1-5, Casalmaggiore 1-2 en Manila 0-0. Genoemd staan gewonnen wedstrijden en behaalde punten.