WK meisjes, meten is weten
Bij een toernooi als het WK horen nu eenmaal naast de officiële uitslag ook nog eens allerlei persoonlijke ranglijsten, opgemaakt aan de hand van de wedstrijdregistraties, waarop de speelsters kunnen nazien of het gevoel dat ze tijdens en na de wedstrijd / het toernooi over zichzelf hadden, of dat de trainer coach uitsprak in de nabeschouwing, wel of niet terecht was.
Cijfers liegen niet, meten is weten, ook al staan ze in nonsens klassementen. Onderstaand een opsomming van alles en nog wat dat statistici belangrijk vinden om bij te houden. Een hele cijferbrij voor de persoonlijke CV ‘s, wellicht om bij de makelaar een goed rapport te kunnen overleggen. Caterina Bosetti kreeg de prijs voor de MVP, daar kun je in ieder geval wel mee thuis komen.
Topscoorster: De Belgische Lise van Hecke werd met een totaal van 203 punten in acht wedstrijden de meest scorende speelster van het toernooi. Via de aanval (164), blok (16) en de serve (23) kreeg ze dit totaal bij elkaar. Op respectabele afstand, 153 punten, eindigde Valentina Diouf als tweede.
Aanvalsters: Caterina Bosetti, Italië, had een scoringspercentage van 42,27%. Totaal 93 keer raak uit 220 pogingen. Haar teamgenote Valentina Diouf scoorde weliswaar vaker, maar had een slechter percentage. Totaal 125 keer uit 309 pogingen.
Blokkeersters: De Chinese Zhou Yang scoorde 31 blokpunten, een gemiddelde van 1.15 per set. Estefany Arias Perez uit de Dominicaanse Republiek kwam tot 1.07 per set en werd daarmee tweede.
Serveren: Met de 23 aces in haar totale persoonlijke score was Lise van Hecke ook de speelster die het beste gemiddelde aan aces sloeg. Uit 112 opslagen 23 keer direct scoren was goed voor de eerste plaats. Nikola Radosova, Slowakije, was zo 20 keer succesvol.
Diggen: Brenda Castillo, de libero van de Dominicaanse Republiek, pakte bij ‘digging’de eerste plaats. De Amerikaanse Natalie Hagglund werd tweede.
Spelverdeling: De onderverdeling van de totaal 764 gegeven set ups in ‘running sets’ (225) , ‘still sets’ (528) en ‘faults’ (11) bepaalden dat de Slowaakse spelverdeelster Jeroslava Smantanikova tot beste spelverdeelster werd uitgeroepen. De Chinese Yao Di werd tweede.
Passers: De Slowaakse Lucia Nikmonova scoorde met 43,05% het beste als ‘reciever’, direct gevolgd door Brenda Castillo, die ook als beste ‘digger’ werd gekwalificeerd.
Libero: Brenda Castillo werd tevens tot beste libero van het toernooi uitgeroepen, direct gevolgd door de Chinese Li Lin.
Hoogste dagscores:
22 juli- dag 1 : 22 punten door achtereenvolgens Zhou Yang; Aleksandra Sikorska (Polen) en Gabriela Souza (Brazilië)
23 juli – dag 2: 37 punten door Lise van Hecke
24 juli – dag 3: 40 punten door Lise van Hecke
26 juli – dag 4: 21 punten door Yunieska Robles (Cuba) en Lise van Hecke.
27 juli – dag 5: 24 punten door Valentina Diouf
28 juli – dag 6: 30 punten door Lise Van Hecke
30 juli – dag 7: 25 punten door Haley Eckerman (VS)
31 juli – dag 8: 24 punten door Elizabeth Martinez (Dom. Republiek)
Top vijf hoogste scores per wedstrijd
40 – 37 – 30 punten in één wedstrijd door Lise Van Hecke.
27 punten door Zuzanna Czyznielewska (Polen) en Valentina Diouf
Meeste blokpunten per wedstrijd:
14 keer door Zhou Yang en 12 maal door Aleksandra Sikorska (Polen)
Meeste aces per wedstrijd:
7 directe scores door Fumika Moriya (Japan)
6 keer door Lise Van Hecke tegen Korea en Peru
Hoogste uitslag per set:
31-29 bij het duel België tegen Slowakije
29-27 bij de wedstrijden VS tegen Polen, Servië tegen Egypte en Brazilië tegen China
Meeste punten per wedstrijd:
220 punten bij Tunesië tegen Egypte. Hebben deze teams tenminste nog één eerste plaats bereikt. 213 keer werd er gescoord bij Korea tegen Polen