Vizier op volleybal

 

Worden scheidsen niet meer beoordeeld?

“Michel en ik gaan ons stinkende best doen om de passie, die zoveel mensen hebben voor de volleybalsport, te mobiliseren zodat we het volleybal in Nederland de komende jaren een enorme impuls kunnen gaan geven”  Zo sluit het artikel af, waarin Joëlle Staps, de nieuwe algemeen directrice van de Nevobo,  wordt bekendgemaakt.

Er zit echter nu al een maatregel aan te komen die voor het tegenovergestelde effect zal zorgen. De betrokken groep wordt zelfs gemobiliseerd om het hoofdkantoor onder een bombardement van e-mails te bedelven om te voorkomen dat het Nevobo voornemen doorgaat.

Het ongenoegen zit bij de scheidsrechters beoordeling en begeleidingscommissie. Voorzitter Jan Koehorst geeft aan dat er unaniem verzet van de werkgroepen begeleiding en beoordeling is tegen het schrappen, uit kostenoverweging, van de beoordelaars en begeleiders van scheidsrechters,  die op 2de divisie niveau fluiten.  Oorspronkelijk was er zelfs het plan om dit ook voor de hoogste divisies af te schaffen, daar is echter van afgestapt.

Op 21 maart beslist het  hoofdbestuur van de Nevobo er definitief over. Acceptatie betekent dat in de regio (?) en in  de tweede divisie de neutrale beoordeling vervalt. Scheidsen moeten hun waardevolle en leerzame babbeltje met de beoordelaar dan missen. Verenigingen worden verplicht een beoordeling te maken c.q. een beoordelaar aan te wijzen en krijgen waarschijnlijk een boete als niet aan de beoordeelplicht wordt voldaan. Kosten besparen en boetes innen levert dubbel op!

Gevolg zou kunnen zijn dat de beoordelingen nog snel even uit de losse pols worden ingevuld en de laatste wedstrijdpunten beslissend kunnen zijn voor een zesje of een zeventje.  “Het hoeft geen betoog dat ik dit een heilloze weg vindt” zegt voorzitter Jan Koehorst. “De frustraties van de coaches, spelers of verenigingsmensen  zijn straks bepalend bij promoties / degradaties. Het is meer dan triest.  Mijns inziens is de enige weg die nu nog openstaat een bombardement van e-mails richting hoofdbestuur, waarin de onvrede over deze maatregel wordt kenbaar gemaakt.”