Zaanstad kon niet op tegen Sliedrecht H2

VoV, 18-11-2023, 3:26 uur. Het leek ons een paar dagen voor 11 november een mooie uitdaging om met Sliedrecht 2 te strijden om de koppositie in de Topdivisie B, een tegenstander die altijd het beste in ons team bovenbrengt.

Toen we op zaterdag 11 november in sporthal de Basis binnenstapten waren we al minder optimistisch. Drie van onze buitenaanvallers bleken niet te kunnen spelen en een vierde was naar een cursus ergens in Nederland en het was onzeker of hij op tijd zou zijn.

In de eerste set namen Daniel Hoonhout (had dit seizoen nog weinig wedstrijdritme opgedaan) en Joris Burger (de nog nahijgend binnengekomen diagonaal) Zaanstad bij de hand en zij zorgden dat Zaanstad met een voorsprong startte, ook al omdat Lars de Boer onverstoorbaar de ballen op de grond sloeg in de Sliedrechtse speelhelft. En we kwam op 11-8 voor, omdat Daniel Hoonhout zo maar Wessel Anker (de toren van Sliedrecht) afblokte. Later bleek dat Wessel Anker nog in eredivisievorm stak en met lastige floaterserves en zijn harde aanvallen op het midden (vaak over het blok) voor ons een maatje te groot was.

Sliedrecht had meer ervaren troeven om uit te spelen. Op de serve van de ervaren spelverdeler Jelle van Rekom kwam Zaanstad zo onder druk dat het 12-16 achter werd. Door een ace van Arend Jan Hobelink en harde aanvallen van Lars de Boer en Joris Burger waren we op 17-19 nog redelijk in het spoor van Sliedrecht.

Maar toen bleek Gerard Baan bij Sliedrecht warmgedraaid. Deze diagonaal kennen we natuurlijk nog uit onze eredivisietijd, toen hij als stille kracht perfect via de handjes van de tegenpartij wist te scoren. En dat gebeurde nu ook weer en Gerard is ook weer een paar jaar ouder en dus nog slimmer als aanvaller dan vroeger. Het zal geen verbazing wekken dat hij op het eind 3 aanvalspunten scoorde en de eerste set met 20-25 naar de thuisploeg ging.

In de tweede set kwam Sliedrecht even voor: 3-5, maar 2 Zaanse blokpunten en een fraai aanvalspunt van onze Duitse Amerikaan Nick Niemiec (die in de 1e set zijn competitiedebuut maakte) bracht Zaanstad weer even voor: 7-6. Daarna volgde een fase met lange rally’s en veel blokpunten van Wessel Anker. Het stond toen zo maar 11-17. En dat gat konden de Zaanstad-mannen niet meer dichten. Tegen het ervaren drietal Wessel Anker, Jasper Bouter en Gerard Baan konden we niet op. Lars de Boer scoorde nog een ace en een aanvalspunt en dat deden Joris Burger en Arend Jan Hobelink ook, maar Gerard Baan kon de 19-25 binnenslaan.

In de derde set veranderde het beeld niet. Door 3 punten van Wessel Anker werd het snel 1-5. Wij vochten nog wel terug en door 2 blokpunten van Wouter Slim bleven we enigszins in het spoor van Sliedrecht: 5-8. Op de serve van Wouter Slim had Sliedrecht even moeite met de passing en door scores van Arend Jan Hobelink dwongen we op 9-10 toch nog een time-out van Sliedrecht coach Egbert Op ‘t Hof af. Maar het tweetal Wessel Anker en Gerard Baan was onverbiddelijk. Blokkerend en aanvallend brachten zij Sliedrecht op 14-19.

De wedstrijd was toen eigenlijk gespeeld en de foutenlast bij alle partijen nam toe. Bij Zaanstad scoorde daarna alleen de middens. Wouter Slim met een blokpunt op 17-22, waarna de jonge garde bij Sliedrecht voor het matchpoint kon zorgen: 18-24. Arend Jan Hobelink wilde toch voor een mooi Zaans slot zorgen met zijn aanvalspunt: 20-24, maar Wessel Anker verlangde naar een biertje en sloeg snel het laatste punt binnen: 20-25.

Bij de analyse achteraf bleek dat Zaanstad en Sliedrecht 2 op het punt van aces, blokpunten en fouten gelijk op waren gegaan, maar dat Sliedrecht elke set 6 aanvalspunten meer had gescoord.

gh @ VoV, verslag door Andre Triep, Zaanstad. Foto Gilbert Bronkhorst.