Zeges voor Italië, USA, Slovenië en Frankrijk.

VoV, 31-07-2024. 5:00 uur. Gisteren werden er bij het Olympisch mannentoernooi in Parijs in alle drie poules wedstrijden gespeeld.

In poule A was dat Frankrijk vs. Canada en Servië vs. Slovenië. Dat laatste duel stond als eerste op de planning. Slovenië, dat in de VNL van dit jaar al een visitekaartje afgaf, won met 3-0 via de setstanden 25-21, 25-19 en nogmaals 25-19.

In de eerste set konden ze na 18-17 de marge naar vier punten tillen bij 21-17 en via 23-19 hielden ze dat tot de eindstand vast. In set twee kwam Servië met 11-15 voor, waarna een serie van 10 punten Slovenië naar een 21-15 voorsprong bracht, waarop de set winnend werd afgesloten. Een minimaal verschil bij 14-13 en 18-16 kon Slovenië naar 21-16 tillen in de derde set en met 25-19 pakten ze de 3-0 zege.

De eigen score van 55 om 36 punten was helder en duidelijk. T. Stern werd met 25 treffers de topscorer van de partij.

Gastland Frankrijk sloot de volleybal dag af met een 3-0 zege tegen Canada. Via de setstanden 25-20, 25-21 en 25-17.

Canada kon in de eerste set een 14-10 achterstand bij 16-16 ongedaan maken, maar slaagde er niet in om de 21-16 daarna opnieuw in te lopen. In set twee bleef Frankrijk na 11-9 steeds ruim aan de goede kant van de score tot aan de tussenstand 22-17. Bij 22-21 maakte Canada het even spannend voordat de thuisploeg de set besliste. En in de derde set was na 10-5, 16-11 en 21-16 wel duidelijk dat Canada er geen vierde set uit zou slepen.

Frankrijk behaalde uit de 40 om 29 aanvallende score en de 9 om 2 aces het meeste voordeel. Ngapeth en Patry scoorden 13 keer voor de Fransen voor Canada hadden Maar en Szwarc 12 keer succes.

Slovenië staat met 2-2-6 boven aan, Frankrijk is met 2-2-5 tweede. Servië heeft 2-0-1 en is derde en Canada staat laatste met 2-0-0. Met vermelding gespeelde en gewonnen wedstrijden en behaalde punten.

In poule B stonden Italië en Egypte aan weerskanten van het net. Italië boekte de tweede zege in hun poule. Na eerder Brazilië met 3-1 te hebben verslagen was er gisteren een 3-0 zege tegen Egypte. Via de setstanden 25-15, 25-16 en 25-20. Duidelijk en afgetekend.

In de eerste set werd het gaatje geslagen na 7-7 naar 12-7 en later van 17-12 naar 22-12. In set twee was er bij 9-3 en 17-9 al een grote puntenkloof. De 22-13 was een vervolg op de Italiaanse overmacht. En in de laatste set kwam Egypte vanuit een 19-14 achterstand nog terug naar 22-20 maar daarna maakten de Italianen met drie punten op rij de set uit.

Lavia en Romano van Italië maakten ieder 14 punten en werden daarmee topscorer.

Stand is nu in deze poule: 1> Italië 2-2-6, 2> Polen 1-1-3. 3> Brazilië 1-0-0. 4> Egypte 2-0-0. Vermelding gespeelde en gewonnen wedstrijden en behaalde punten.

In poule C kruisten USA en Duitsland de degens. Het werd een vijsetter met 3-2 winst voor USA. Een ruime voorsprong in het middendeel van de eerste set (15-10) kon Duitsland via o.a. Grozer inlopen naar 20-18, waarop USA de time out inging. USA kwam bij 24-21 op setpoint en verzilverde dat met een ace. In set twee werd een 5-6 achterstand van USA een 9-6 en later 18-10 voorsprong. De 25-17 die daarop volgde bracht de stand op 2-0.

Duitsland kwam sterk terug. Na 12-13 in de derde set liepen ze uit naar 13-17 en 14-20 en konden met 17-25 de wedstrijd in leven houden. De tiebreak dwongen onze Oosterburen af met de 20-25 in de vierde set. Na 11-11 namen ze afstand naar 11-14, waarna USA in de achtervolging moest en in de achtervolging bleef.  De marge bleef steeds een punt of drie totdat Duitsland na 20-23 de set uitmaakte voor de 2-2 stand

In de tiebreak nam USA met een serie van zes punten na de 4-5 achterstand een voorschot op de winst (10-5). Duitsland kon verlies na het matchpoint op 14-9 nog een paar keer uitstellen, moest echter met 15-11 de winst aan USA laten.

Karlitzek van Duitsland werd met 21 punten topscorer. Defalco van USA scoorde 18 keer.

Stand is nu in deze poule: 1> USA 2-2-5.  2> Duitsland 2-1-3. 3> Japan 1-0-1 en 4> Argentinië 1-0-0, vermelding gespeelde en gewonnen wedstrijden en behaalde punten.