Zeges voor Turkije, Japan en Brazilië in VNL vandaag

VoV, 12-06-2024. 16:43 uur. Op de tweede dag van de derde VNL week stond in Fukuoka het Aziatische derby tussen Zuid-Korea en Japan op het programma. In Hong Kong speelde Turkije tegen Thailand, dat als organisator van de VNL-finales zich al geplaatst heeft bij de laatste acht. De topper van de dag in Hong Kong was Brazilië vs. Polen.

Bij Zuid-Korea vs. Japan was de thuisploeg vanaf het begin van de eerste set (6-2) in het voordeel. En dat bleven ze gedurende de hele eerste set vasthouden bij de tussenstanden 14-10, 18-12 en 22-14. Ishikawa nam het laatste punt voor de 25-16 winst voor haar rekening.

Ook de tweede set eindigde in 25-16. Tot halverwege de set was er een voordelige marge voor Japan van een punt of vijf (15-10), daarna kwam de thuisploeg op een groter verschil door o.a. een foutserve van Zuid-Korea en een rake smash van Koga. (22-14). Zoals gezegd werd het 2-0 in sets door de 25-16 in de tweede set.

In de derde set was het tot het eind spannend. Zuid-Korea gaf zich niet zomaar gewonnen en ging bijvoorbeeld bij 14-16 en 17-20 met een beslissend verschil aan de leiding. Japan knokte zich onder luide aanmoedigingen van de fans terug naar 20-20 en kon na 23-23 de beslissende smashes voor 25-23 en 3-0 binnenslaan.

Japan scoorde beduidende meer eigen punten (65 om 37) en kon zich de hoger foutenlast (18 om 10) veroorloven.

Turkije vs. Thailand was qua uitslag een eentonige wedstrijd. Turkije won met drie keer 25-17.  In de eerste set namen ze na 13-12 afstand naar 21-14 en dat was voldoende voor de ruime winst. In de tweede set maakten ze al vroeg in de set het verschil (6-1, 11-4) en nadat Thailand tot 19-16 was ingelopen kregen ze nog één puntje mee. De scorende overmacht na 12-12 in de derde set bracht Turkije op een 20-14 voorsprong, die ze met een derde 25-17 setwinst afsloten.

Baladin werd met 14 treffers topscorer in dit duel waarin Turkije 21 eigen punten meer scoorde dan Thailand.

Brazilië vs. Polen waren na acht wedstrijden nog ongeslagen en stonden op de eerste (Polen) en tweede plaats in de ranglijst.

Polen kwam in de openingsset met 11-4 achter, bleef echter knokken en na 17-13 konden ze de stand naar hun voordeel draaien met een serie naar 17-19. Waarna een spannende ontknoping volgde. Stysiak sloeg Polen naar 18-20, Rosamaria maakte er 20-21 van. Gabi bracht het verschil van drie punten terug naar twee (21-23), Carol benutte een overpass voor de 22-23, waarop Polen naar de kantlijn ging. Na de 23-24 maakte een Pools ace een eind aan de set.

Bij 4-0 in de tweede set nam Polen de eerste time out op, maar ze slaagden er niet in om een ommekeer te forceren. Polen bleef achtervolgend op een punt of vijf verschil (10-5). Of een paar meer (14-7, 18-11). Bij 23-16 ging Polen voor de tweede keer de time out, maar ook deze pauze had niet het gewenste resultaat. Met 25-17 ging de set naar Brazilië en daarmee kwam de stand op 1-1.

Polen kon in de derde set een 8-3 achterstand veranderen in een 9-12 voorsprong, kwam echter daarna met 18-12 achter en verloor na 22-17 met 25-17. In de vierde set serveerde Bergmann Brazilië van 15-13 naar 20-13 met o.a. twee aces en blokkeerde Thaisa in die serie de 17-13 tegen de vloer. In de setfinale was Gabi trefzeker, na de 24-16 maakte Julia Bergmann de winnende treffer voor de 25-16 en de 3-1.

Gabi maakte 24 punten en werd daarmee topscorer. Haar team  had aanvallend een 59 om 43 voordeel in de eigen score, hetgeen mede beslissend was voor de uiteindelijk ruime setwinsten.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s VNL/ FIVB.