Zwolle ontsnapt in donker aan FIZZ / MAZ

“Afgelopen zaterdag was de Landstede sporthal bezet door de wedstrijden van de Final Four, waardoor de wedstrijd tussen FIZZ Meppel AZ en VC Zwolle moest worden afgewerkt in de achtergelegen ‘ABC’ hal.

Wat direct opviel aan deze hal, was de ronduit belabberde verlichting. De TL verlichting die er hangt is bij lange na niet voldoende om de hele zaal goed te verlichten. Daarbij kwam nog eens dat ook een aantal balken niet meer functioneerden. Dit resulteerde, doordat het center court was opgezet, in een volleybalveld waarvan de ene kant vol verlicht was en de andere kant in het duister verbleef. Vooraf gaf coach Hans Hoekstra van de Meppelers al aan bij de scheidsrechters dat het spelen van deze wedstrijd eigenlijk niet mag plaatshebben onder zulke slechte omstandigheden en als er wel gespeeld zou moeten worden, FIZZ Meppel AZ alleen onder protest zou willen aanvangen. Zo gezegd zo gedaan, de scheidsrechter vond ook de verlichting onder peil en maakte de benodigde aantekeningen op het wedstrijdformulier.

De wedstrijd die voor Meppel volgde werd een strijd tegen de tegenstander, tegen zichzelf en tegen de omstandigheden. Met wisselvallig spel van beide zijden werd het niet een wedstrijd op hoog niveau, maar wel met de nodige spanning. De eerste set ging moeizaam naar Zwolle, waarna Meppel met een paar slimmigheden de tweede set wist binnen te halen. FIZZ Meppel AZ wist, ondanks dat het niet in zijn spel kwam ook de derde set te pakken en ging overtuigd op weg naar de vierde set.

Dat het niveau zich aanpaste aan de slechte verlichting was duidelijk te zien. De passers bij Meppel hadden duidelijk moeite om de service, die vanuit het donker opeens in het licht tevoorschijn kwam, goed in te schatten. Kwam de pass echter wel goed, dan was de verdeling van de spelverdeler niet optimaal. Ook blokkerend liet Meppel wat meer steekjes vallen dan de afgelopen weken.

Toch liep Meppel weg bij Zwolle in de vierde set en leek het onverwacht op een 3-1 stunt af te stevenen. Hoe anders verliep het einde van de set, waar Meppel juist op dat moment op verschillende punten fouten maakte. Uiteindelijk trok toch Zwolle aan het langste eind en won de vierde set.

De vierde set bleek beslissend, de beslissende vijfde set was bij FIZZ Meppel AZ de pijp leeg en maakte te veel fouten. Hierdoor kon Zwolle opgelucht adem halen en de winst met 3-2 veilig stellen.

“Het was erg moeilijk om goed diepte te zien in deze hal en met name met deze verlichting” verteld Tjarko Muis na afloop. “We gaan dit zeker aankaarten bij de Nevobo, we laten hier belangrijke punten liggen, niet alleen door ons eigen matige spel vandaag, maar mede door de verlichting. Als je hier geregeld traint, dan haal je hier een groot voordeel. Die verlichting in deze hal is normaal al slecht, maar zoals vandaag was wel heel extreem, zeker met sprongservices en strakke floaters is het moeilijk inschatten in het duister.” Of de Nevobo iets zal ondernemen en de wedstrijd laat overspelen zal later moeten blijken.

FIZZ Meppel AZ loopt door deze uitslag toch 2 punten in op directe concurrent Vovem, waardoor de achterstand inmiddels geslonken is tot 2 punten, maar Vovem heeft wel één  wedstrijd minder gespeeld dan de Meppelers.  Volgende week gaat Vovem op bezoek bij hekkensluiter OPM en is FIZZ / Meppel AZ vrij.”

(Wedstrijdverslag van Tjarko Muis, FIZZ / Meppel AZ)